Ukrajinská armáda zřejmě dosáhla největšího postupu od začátku protiofenzívy

Ukrajinská armáda v neděli oznámila, že zatlačila ruské síly tři až osm kilometrů od břehů řeky Dněpr. Pokud je informace pravdivá, jde o první významný postup, kterého se ukrajinské armádě podařilo dosáhnout během její již několik měsíců trvající protiofenzívy.

Ukrajinská armáda střeží své území (březen 2022).

"Předběžná čísla kolísají od tří do osmi kilometrů v závislosti na specifikách, zeměpisné poloze či terénu na levém (východním) břehu," uvedla mluvčí ukrajinské armády Natalije Humenuková. Nespecifikovala přitom, zda mají Ukrajinci již úplnou kontrolu nad oblastí nebo zda se ruští vojáci stáhli.

"Nepřítel stále pokračuje v dělostřelecké palbě na pravém břehu," uvedla mluvčí. Odhadem se podle ní se v oblasti nachází několik desítek tisíc ruských vojáků. "Máme před sebou hodně práce," konstatovala podle serveru Ukrajinska pravda.

Ukrajinské a ruské síly byly dlouho pevně usazeny na opačných stranách Dněpru na jihu Chersonské oblasti poté, co se Rusko loni v listopadu stáhlo z pravého břehu řeky. Ukrajinci podnikli několik snah o překročení Dněpru, ale bezvýsledně.

Až minulý týden Kyjev konečně ohlásil "úspěšný" průlom. Prohlášení ukrajinských a ruských představitelů ale nelze nezávisle ověřit.

Pokud jsou však informace pravdivé, dosažení levého břehu Dněpru by Ukrajincům umožnilo podniknout ofenzívu hlouběji směrem na jih. Taková operace by však vyžadovala vyslání většího počtu mužů a výzbroje do těžko dostupné bažinaté oblasti.

Podle pátečního prohlášení ukrajinského námořnictva se daří držet pozice hned na několika předmostích. Rusové navíc měli utrpět vážné ztráty. Podle údajů zveřejněných ukrajinskou stranu přišlo během operací na levém břehu Dněpru o život 1216 ruských vojáků.

Další více než dva tisíce příslušníků okupačních vojsk utrpěly zranění. Rusové měli také přijít o téměř devět desítek dělostřeleckých systémů a minometů a 48 obrněných vozidel.

Moskvou dosazený šéf okupovaných území v Chersonské oblasti Vladimir Saldo ve středu připustil, že Ukrajinci jsou na levém břehu řeky. Význam ukrajinských operací a dobytých pozic však zpochybňoval a prohlašoval, že ruští vojáci podrobují protivníky intenzivní palbě a způsobují jim značné ztráty.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak se v úterý zmínil o ukrajinském předmostí na levém břehu řeky Dněpru. Dvě ruské státní tiskové agentury v pondělí krátce informovaly o údajném ústupu ruské armády v Chersonské oblasti, bezprostředně poté však zprávy stáhly.

"Velení uskupení 'Dnipro' se rozhodlo přeskupit ozbrojené síly do výhodnějších pozic na východním břehu (řeky) Dněpru," uvedla státní tisková agentura TASS. Agentura Ria Novosti zveřejnila text v podobném znění. O několik minut později však obě agentury uvedly, že zprávy byly "zrušeny".

O něco později portál RBK citoval ruské ministerstvo obrany, které uvedlo, že šlo o případ "vyslání nepravdivého odkazu" a o "provokaci". Novináři z nezávislého portálu Meduza poukázali na to, že ruská státní média často dostávají oznámení ministerstev ještě předtím, než byla zveřejněna. Dodali, že termínem "přeskupit" Rusko často označuje porážku a ústup.

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Blinken: Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez…

27.04.2024 09:51 Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v…

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Související:

Nejnovější