Ukrajinská ekonomika může letos klesnout až o 40 procent

Ukrajinská ekonomika může letos kvůli válce klesnout až o 40 procent. Podle agentury Interfax-Ukrajina o tom dnes informovalo ministerstvo hospodářství v Kyjevě, které zároveň ohlásilo pokles výkonu ukrajinské ekonomiky o 16 procent za první čtvrtletí tohoto roku.

Kyjev před válkou.

"Ruská agrese proti Ukrajině zásadně změnila naši ekonomiku. Naše prognóza poklesu hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí roku 2022 je 16 procent a celkový roční pokles by mohl dosáhnout 40 procent," citovalo prohlášení ministerstva hospodářství prvního náměstka tohoto úřadu Denyse Kudina.

Nejvíce jsou podle něj postižena ta odvětví, kde není možné pracovat na dálku - zejména letecká a námořní doprava či některé služby. Zároveň Kudin uvedl, že v posledních deseti dnech začala ekonomika oživovat. Lidé v regionech stranou válečného konfliktu se vrací do práce a zemědělci začali se setím.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč dnes vyzval lidi, aby se tam, kde je to možné, vrátili k co nejvíce normálnímu životu. Ve videoproslovu řekl, že se to týká "těch regionů osvobozených od protivníka, kde nehrozí bezprostřední nebezpečí, a především měst na střední a západní Ukrajině". "Obnova ekonomiky je kriticky důležitá pro obnovu normálního sociálního a politického života," řekl Arestovyč. Dodal, že návrat k běžnému dennímu režimu je důležitý i pro psychiku lidí.

Ministerstvo hospodářství také uvedlo, že v procesu ekonomické rekonstrukce bude Ukrajina věnovat zvláštní pozornost podpoře odvětví, která přímo podporují živobytí občanů a rovněž posilují obranyschopnost státu. "Jedná se o zemědělství, potravinářství, maloobchod, veřejné a energetické služby, průmyslová odvětví pracující na zakázkách spojených s mobilizací," uvedlo ministerstvo.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová minulý týden uvedla, že HDP Ukrajiny může kvůli ruské vojenské agresi klesnout o třetinu předválečné úrovně. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) letošní pokles odhaduje na 20 procent. V roce 2021 vzrostl ukrajinský HDP o 3,4 procenta, o rok dříve naopak klesl o 3,8 procenta.

Podle hlavní ekonomky EBRD Beaty Javorcikové se vojenské aktivity odehrávají na území, které představuje 60 procent HDP z období před vypuknutím epidemie nemoci covid-19.

Předseda parlamentního výboru pro finance, daně a cla Danylo Hetmancev dnes podle serveru RBK-Ukrajina sdělil, že z oblastí bojů se dosud podařilo evakuovat do západní části země na 150 podniků, z nichž 57 již obnovilo provoz. Celkem podalo žádost o přesídlení více než 1300 ukrajinských podnikatelů, z toho asi třetině již byl převoz schválen.

Rusko trápí v souvislosti s invazí do sousední země velká inflace. "Jen za uplynulých sedm dní zdražila cibule o více než osmnáct procent, zelí skoro o šestnáct. Citelně zdražuje také mrkev, samotná řepa, brambory nebo hovězí," uvedl ekonom Lukáš Kovanda. V některých oblastech Ruska si lidé za některé z výše zmíněných potravin připlatí až 40 procent.

Témata: Ukrajina | ekonomika

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější