Ukrajinská protiofenzíva začala, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Ukrajinou dlouho očekávaná protiofenzíva už odstartovala, zatím ale není příliš úspěšná. O začátku protiútoku dříve hovořila i západní média, Ukrajina ji ale zatím stále nepotvrdila.

Vladimir Putin

"Rozhodně lze potvrdit, že ukrajinská ofenziva začala, nahrává tomu nasazení strategických záloh. Nepřítel ale neměl úspěch v žádném ze sektorů," řekl podle serveru Al Jazeera Putin s tím, že v posledních dvou dnech se na Ukrajině odehrávají intenzivní boje.

O tom, že protiofenziva odstartovala, píše i například server ABC News, který se odvolává na dva ukrajinské představitele, včetně zdroje blízkého prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Web také zmiňuje zprávy o velké bitvě jižně od města Záporoží na jihovýchodě země či neověřené záběry dokazující zapojení tanků Leopard 2, které Kyjevu poskytlo Německo spolu s dalšími zeměmi. 
BBC s odkazem na ruské představitele a vojenské blogery informuje o ukrajinských útocích a těžkých bojích v Záporožské oblasti. Ukrajinští vojáci se snaží postoupit na jih od města Orichiv, kde se nepřítel podle vysoce postaveného činitele ukrajinského ministerstva obrany nachází v "aktivní obraně". 
Mnozí vojenští experti se podle BBC domnívají, že cílem protiofenzivy je Záporožská oblast. Argumentují snahou Kyjeva získat zpět přístup k Azovskému moři, rozdělit ruské jednotky vedví a eliminovat pozemní spojení s anektovaným poloostrovem Krym. 

Institut pro studium války (ISW) už ve čtvrtek napsal, že Ukrajina již od neděle 4. června podniká ofenzivní operace s různými výsledky na třech úsecích fronty. Konkrétně zmiňuje limitovaný, ale přesto zásadní útok na západě Záporožské oblasti v noci ze středy na čtvrtek. Rusové se podle zámořských analytiků ubránili a ve čtvrtek byli zpátky na původních pozicích. 

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov ale ještě ve středu odmítl tvrzení ruské strany, že ukrajinská operace už začala. "Není to pravda. O tom, kdy to začne, rozhodne naše armáda. Až začneme protiofenzivu, každý to pozná a uvidí," řekl ukrajinský představitel podle deníku Guardian.

"Nemáme takové informace a nekomentujeme falešné zprávy jakékoliv typu," řekl před nedávnem agentuře Reuters i mluvčí ukrajinského generálního štábu. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov pak dodal, že válka stále pokračuje a potrvá až do úplného vítězství.

Ruském šířené informace tak mohou být pouze součástí psychologické operace s cílem zmást nepřítele a vyvolat pochybnosti jak u veřejnosti, tak u západních partnerů. "Za účelem demoralizace Ukrajinců a uvedení v omyl budou ruští propagandisté šířit falešné informace o protiofenzívě ozbrojených sil Ukrajiny, jejím směřování a ztrátách ukrajinské armády," uvedlo podle serveru RBK-Ukrajina Centrum pro strategickou komunikaci ozbrojených sil Ukrajiny.

Sám Zelenskyj ale před několika dny uvedl v rozhovoru pro Wall Street Journal, že země je teprve připravena na dlouho očekávanou protiofenzívu. Už dříve přitom avizoval, že "první důležité kroky" vysoce očekávané vojenské protiofenzívy proti ruským silám budou podniknuty brzy, napsal server CNN. "Připravujeme se velmi vážně a určitě dojde k velmi vážným krokům," řekl Zelenskyj.

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější