Ukrajinské jednotky postupují do Záporožské oblasti, útočí na Novoprokopivku

Ukrajinské jednotky postupují hlouběji do Záporožské oblasti a útočí na Novoprokopivku, frontovou vesnici 1,5 km jižně od Robotyne. Ve svém pravidelném přehledu to uvedl Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinská armáda

"Ruské síly pravděpodobně stále kontrolují úseky dlouhé zákopové linie ruských bojových pozic mezi Robotyne (10 km jižně od Orikhiv) a Verbove, zejména v blízkosti taktického vyvýšeného místa na jihu," uvedl ISW.

"Ruské síly údajně vytvořily připravené bojové pozice téměř ve všech stromořadí, přes které se pomalu a systematicky probojovává ukrajinská pěchota. Ruské síly mají více polních opevnění za Verbovey severně od Ocheretuvate (26 km jihovýchodně od Orikhiva) je více protivozidlových zákopů a bojových pozic. Není jasné, do jaké míry které jsou však obsazeny," dodali analytici.

Ukrajinské síly ale pravděpodobně vyčistily ruské pozice mezi Robotyne a vesnicí Novoprokopivka. Ruské zdroje podle analytiků navíc uvedly, že 22. září ruské jednotky odrazily ukrajinský útok na severní Novoprokopivku. Jde o první potvrzený útok Ukrajiny na zemi přímo v okolí Novoprokopivky.

Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny napsal, že se za poslední den se odehrálo více než 20 bojových střetnutí. Rusové zahájili 5 raketových úderů a 57 leteckých úderů a 38krát vypálili z raketových systémů na pozice ukrajinských jednotek a civilních zařízení.

"Ruské teroristické útoky si vyžádaly civilní oběti. Soukromé domy a další civilní infrastruktura byly zničeny a poškozeny. Ruští okupanti nadále ignorují mezinárodní humanitární právo a útočí nejen na pozice ukrajinských jednotek, ale i na civilní infrastrukturu v osadách. Například včera Ruská federace zaútočila na Ukrajinu útočnými UAV Shahed-136/131. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 14 z 15 vypuštěných dronů Šáhid," uvedl server Ukrajinska pravda.

Ukrajinské obranné síly pokračují v provádění obranných operací na východě a jihu Ukrajiny a útočných operací na frontě Melitopol a Bachmut.

Ukrajinské ozbrojené síly už před několika dny ohlásily úspěchy v ofenzivě ve směru na pobřežní města Melitopol a Berďansk. ISW navíc tvrdí, že ukrajinská obrněná vozidla operují za poslední linií ruské obranné vrstvy v západní části Záporožské oblasti.

Server Ukrajinska pravda uvedl, že se se ruským jednotkám, které se v současnosti brání v západní části Záporožské oblasti, nepodařilo od poloviny srpna zabránit ukrajinským jednotkám v postupu.

Deník The Wall Street Journal (WSJ) označuje situaci na frontě za důležitý milník v tři a půl měsíce trvající ukrajinské protiofenzívě, jejímž cílem je rozdělit pozice ruské okupační armády na dvě části.

Dodal, že ukrajinské ozbrojené síly prorazily hlavní ruskou obrannou linii na jihovýchodě země s pomocí obrněných vozidel.

Jednotky překonaly protitankové překážky, včetně příkopů a betonových bloků známých jako "dračí zuby," u obce Verbove v Záporožské oblasti, potvrdil důstojník ukrajinských vzdušně-výsadkových sil.

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Blinken: Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez…

27.04.2024 09:51 Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v…

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Související:

Nejnovější