Ukrajinské ministerstvo zahraničí i Zelenskyj veřejnost varovali před panikou a destabilizací

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes veřejnost varovalo před panikou a destabilizací kvůli obavám z invaze ruských vojsk. Podle Washingtonu ke vpádu může dojít "kdykoliv", i během olympiády, a v západních médiích se objevilo i nejpravděpodobnější datum invaze - ve středu 16. února. Rusko popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Ukrajina, Kyjev

"Nyní je kriticky důležité zachovat klid, semknout se uvnitř země a vyvarovat se počínání narušujících stabilitu a vyvolávajících paniku," zdůraznilo prohlášení ministerstva, ze kterého citoval list Ukrajinska pravda. Ukrajinští diplomaté podle deníku upozorňují, že od začátku eskalace se Kyjev snaží být připraven na všechny scénáře - a hlavně usiluje o to, aby se případné agresivní záměry proti ukrajinskému státu nenaplnily. K zadržování Ruska má přispět připravenost USA a Evropské unie k uvalení tvrdých sankcí, dodávky zbraní a munice a poskytnutí finanční pomoci, jakož i připravenost ukrajinských ozbrojených sil klást odpor.

Deník dal výzvu ke klidu do souvislosti se zprávami médií, že americký prezident Joe Biden varoval spojence v NATO a EU, že se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl zaútočit v nejbližších dnech, respektive že americké zpravodajské služby varovaly spojence, že útok může začít ve středu. Mezitím řada zemí, včetně USA, Británie či Německa, vyzvala své občany, aby okamžitě odcestovali z Ukrajiny. Kyjev mají opustit američtí diplomaté, které nezastávají kriticky důležité pozice. Snížení počtu diplomatů ohlásilo i Rusko, které tento krok vysvětlilo obavami z "provokací".

Kyjevský starosta Vitalij Kličko ohlásil, že radnice schválila plán evakuace obyvatelstva do bezpečných oblastí v případě ruského útoku. "Síly a prostředky civilní obrany Kyjeva v současnosti čítají 13.500 lidí a více než 780 kusů techniky. K obraně Kyjeva se také rozvinují síly brigády územní obrany," uvedl Kličko podle agentury Unian. Starosta také ohlásil, že v posledních letech se ztrojnásobil počet úkrytů před bombardováním. Před případným náletem mají obyvatele varovat sirény a tlampače na automobilech.

Zelenskyj rovněž varoval před vyvoláváním paniky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si dnes před novináři postěžoval, že americká varování před nadcházejí ruskou invazí vyvolávají paniku, která zemi nepomáhá. Uvedla to agentura AFP. "Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají," zdůraznil podle listu Ukrajinska pravda.

"V informačním prostoru je nyní příliš mnoho informací o velké válce, kterou rozpoutá Rusko. Dokonce se mluví o konkrétním datu," řekl Zelenskyj a vybídl novináře, že jestli mají nějakou další stoprocentně věrohodnou informaci, že ruský útok začne 16. února, tak ať se o ní podělí. Informaci o středě jako možném začátku ruské invaze na Ukrajinu dnes přinesl mimo jiné web Politico, který se odvolává na tři zdroje z USA a Evropy.

"Chápeme veškerá rizika, uvědomuje si, že tyto hrozby existují," ujistil.

Ukrajina jako stát podle prezidenta musí spoléhat sama na sebe, na své vojáky a občany. Zdůraznil, že diplomacie je jediná cesta ke snížení napětí, jakož i osvobození "okupovaných území", jak ukrajinské úřady označují Ruskem anektovaný Krym a separatisty ovládnutou část Donbasu.

Spojené státy varují, že by nyní k ruské invazi na Ukrajinu mohlo dojít "kdykoliv". Moskva popírá, že by útok vůči sousední zemi chystala.

Témata: Ukrajina

Rusové zadrželi amerického vojáka, měl se dopustit krádeže

07.05.2024 22:02 Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka.…

Zelenskyj v ohrožení. Ruská FSB chtěla spáchat atentát na ukrajinského…

07.05.2024 18:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý…

Putinova vláda v Kremlu pokračuje. Ruský prezident se ujal dalšího mandátu

07.05.2024 13:01 Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího…

Izraelská operace v Rafáhu: Tanky obsadily hraniční přechod

07.05.2024 09:13 Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí…

Hamás souhlasil s návrhem Egypta a Kataru na příměří v Pásmu Gazy

06.05.2024 20:17 Palestinské hnutí Hamás v pondělí oznámilo, že přijalo návrh Egypta a Kataru na příměří v Pásmu…

Putin chce prověřit připravenost taktických jaderných zbraní

06.05.2024 14:09 Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení,…

Izraelci začali s evakuací Rafáhu na jihu Pásma Gazy

06.05.2024 09:26 Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma…

Evropu mohou čekat ruské sabotáže, zní varování z tajných služeb

05.05.2024 21:48 Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník…

EU se chystá uvalit sankce na Voice of Europe, řekla Jourová

05.05.2024 19:11 Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla…

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

Související:

Nejnovější