Ukrajinskými oblastmi otřásaly výbuchy, Kyjev a Moldavsko byly bez proudu

Rusko dnes podniklo další masivní vzdušné údery na Ukrajinu. Podle ministra vnitra Denyse Monastyrského si dnešní ruské raketové útoky vyžádaly deset lidských životů. Úřady rovněž hlásí desítky zraněných a rozsáhlé výpadky proudu. Kyjev žádá kvůli ruským úderům o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina, Kyjev

"Vraždění civilistů a ničení civilní infrastruktury je terorismus. Ukrajina nadále žádá rozhodnou reakci světa na tyto zločiny," napsal na twitteru ukrajinský prezident. Ruská agentura TASS s odkazem na zastoupení Ruska v OSN napsala, že zasedání RB OSN má začít v 16:00 newyorského času (22:00 SEČ).

Nad celou Ukrajinou se dnes po poledni rozezněl protiletecký poplach. Exploze hlásily Oděská a Mykolajivská oblast na jihu Ukrajiny, Záporožská a Dněpropetrovská oblast na jihovýchodě i západoukrajinská Lvovská a Vinnycká oblast. Výbuchy zaznamenali také obyvatelé Poltavské oblasti, podle tamního gubernátora Dmytra Lunina ale zafungovala obrana v Kremenčuku.

V ukrajinské metropoli invazní síly podle úřadů zasáhly obytnou budovu, zemřeli tam nejméně tři lidé. Podle starosty Vitalije Klička je mezi nimi také sedmnáctiletá dívka. Kličko také uvedl, že útoky ve městě zasáhly infrastrukturní objekt a celý Kyjev je bez dodávek vody, v některých čtvrtích není elektřina.

Další lidé zemřeli při ruských úderech ve městě Vyšhorod v Kyjevské oblasti, kde byl taktéž zasažen obytný dům, oznámil šéf ukrajinské policie Ihor Klimenko. Šéf regionální policie Andrij Něbytov podle ruskojazyčného webu stanice BBC uvedl, že ruské údery ve Vyšhorodě zabily čtyři lidi a dalších 27 jich zranily. Něbytov na telegramu zveřejnil fotografie a video škod, které podle něj ruský raketový útok v Kyjevské oblasti napáchal. Ta je podle oblastního šéfa Oleksije Kuleby bez proudu.

Výpadky v dodávkách proudu hlásí také Lvov na západě Ukrajiny. "Celé město je bez proudu. Čekáme na další informace od energetických expertů. Mohou být přerušeny dodávky vody," uvedl starosta Lvova Andrij Sadovyj na svém telegramovém účtu.

"Rusko pokračuje v masivních raketových útocích na civilní obyvatelstvo po celé Ukrajině. Dnes máme tři zásahy vícepodlažních domů. Bohužel zahynulo deset lidí. Jen od 10. října do 23. listopadu provedli Rusové na našem území téměř 600 raketových útoků," uvedl Monastyrskyj podle agentury Ukrinform.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj později upřesnil, že ozbrojené síly sestřelily 51 z celkových 67 ruských řízených střel, které invazní jednotky na jeho zemi odpoledne vypálily. Jen na Kyjev Rusové podle něj vystřelili 30 raket, přičemž 20 se jich podařilo sestřelit. Ukrajinské vzdušné síly před tím sdělily, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu 70 střelami s plochou dráhou letu a drony, přičemž ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 51 těchto raket a pět bezpilotních letounů.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak upozornil, že Moskva údery zahájila krátce poté, co Evropský parlament schválil rezoluci označující Rusko za stát podporující terorismus. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko dokázalo světu, že je sponzorem terorismu. "Evropský parlament dnes uznal Rusko za stát sponzorující terorismus... A pak Rusko celému světu dokázalo, že je to všechno pravda, když použilo 67 raket na naši infrastrukturu, energetiku a obyčejné lidi," řekl Zelenskyj ve svém videoposelství, kde zároveň vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. V posledních týdnech začala Moskva, která čelí neúspěchům na bojišti a stáhla se z řady dříve obsazených území, plošně útočit na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ukrajina se kvůli tomu potýká s rozsáhlými výpadky dodávek elektrického proudu. Zatím nejmasivnější útok Moskva provedla podle ukrajinských úřadů v úterý 15. listopadu, kdy zasáhla na 15 energetických zařízení.

Moldavsko hlásí po ruských útocích na Ukrajině masivní výpadek elektřiny

Ruské raketové údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu způsobily výpadky elektřiny na polovině území sousedního Moldavska. S odvoláním na místopředsedu moldavské vlády o tom dnes informovala agentura Reuters. Výpadky elektřiny jsou podle ní hlášeny také v separatistickém regionu Podněstří, který podporuje Rusko.

"Masivní výpadek elektřiny v Moldavsku po dnešním ruském útoku na ukrajinskou energetickou infrastrukturu," oznámil na twitteru Andrei Spuni, jenž zároveň zastává funkci moldavského ministra infrastruktury. V jiném příspěvku napsal, že se opakuje situace z 15. listopadu, kdy Moldavsko - po ruských raketových úderech na Ukrajinu - rovněž postihl velký výpadek v dodávkách elektrického proudu.

Moldavský ministr zahraničí Nicu Popescu dnes na twitteru uvedl, že ruské údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu opět uvrhly jeho zemi do tmy, a nařídil proto předvolání ruského velvyslance na ministerstvo, aby podal vysvětlení.

Moldavsko je jednou z nejchudších evropských zemí a přijalo nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků v přepočtu na počet obyvatel, poznamenal Reuters. S Ukrajinou sdílí hranice a je napojeno na její energetickou síť. Kvůli masivním ruským útokům na ukrajinskou energetiku ho v poslední době postihly masivní výpadky dodávek elektřiny.

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější