Ukrajinský konzulát v Brně kvůli podezřelému předmětu evakuovali

Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici dnes asi na čtyři hodiny policisté evakuovali kvůli podezřelé zásilce. Policie v ní nakonec výbušný systém nenašla. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň, řekl ČTK mluvčí policie David Chaloupka. Policie teď bude zjišťovat, kdo zásilku poslal a proč.

Policie ČR, ilustrační foto

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí uvedl, že ukrajinské zastupitelské úřady v několika evropských zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat. Chaloupka obsah balíčku specifikovat nechtěl.

Podle policie zásilka typově odpovídala těm zachyceným ve Španělsku. Tam v minulých dnech odhalili několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s ruskou agresí na Ukrajině.

Kvůli brněnské zásilce policie dopoledne zavřela místní komunikaci a evakuovala blízkou školku. Policisté ještě před polednem dopravu uvolnili, vrátit se do mateřinky mohly také děti. Kolem 12:30 se do budovy konzulátu vrátili i zaměstnanci.

"Obálka neobsahovala nástražný výbušný systém. Nemáme žádné informace o tom, že by pracovníkům konzulátu či nejbližšímu okolí hrozilo nějaké nebezpečí, nicméně stále platí původně vyřčené varování o kontrole příchozí pošty konzulátů a zbrojních společností," uvedli policisté na twitteru. Ochranná služba Policie ČR podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka přijala vlastní opatření, mluvčí je ale nechtěl z taktických důvodů komentovat. Připomněl, že policie už dříve kvůli útokům majetkového charakteru zvýšila ochranná opatření u ukrajinské ambasády v Praze.

Případem se budou zabývat brněnští kriminalisté. "Bude nás zajímat, odkud zásilka přišla a kdo tím co sledoval," řekl ČTK Chaloupka. Podle něj je předčasné spojovat událost v Brně s obdobnými incidenty v Evropě.

Ukrajinský mluvčí diplomacie Oleh Nykolenko napsal na sociální síti, že po sérii dopisových bomb odhalených v uplynulých dnech ve Španělsku přišly krvavé balíčky obsahující zvířecí oči na ukrajinská velvyslanectví v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii a Rakousku, na generální konzuláty v Neapoli a Krakově a na konzulát v Brně. Popsal, že balíčky byly nasáklé pravděpodobně krví a zapáchaly. "Zkoumáme význam tohoto vzkazu," dodal.

Na místě v Brně byla policie, hasiči, záchranka i evakuační autobus. Policejní specialisté například snímali případné otisky prstů z poštovní schránky. Z ukrajinského ministerstva zahraničí měl konzulát informaci, na co si dávat pozor. Když dnes v poště pracovníci uviděli balíček s charakteristickým znakem, zavolali policii. Dorazila prakticky okamžitě, uvedla konzulka Anna Prošková.

"Naše konzulka v Brně zavolala policii, nějaký balíček, který došel, vypadal podezřelý. Policie dorazila hned a hned začala pracovat. Konzulát i přilehlé budovy byly evakuovány, čeká se na výsledky šetření policie," řekla dopoledne ČTK mluvčí ukrajinské ambasády v Praze Tetiana Okopna. Dodala, že vypracované jsou bezpečnostní protokoly, které všechny zastupitelské úřady musejí dodržovat. "Máme na velvyslanectví člověka, který je za to zodpovědný, na konzulátu v Brně je za to zodpovědná právě konzulka, která se řídila pokyny, které byly nastaveny," uvedla mluvčí.

"Z budovy se evakuovali zaměstnanci, šest lidí," uvedl na začátku zásahu Chaloupka. Policisté také vyzvali všechny pracovníky konzulátů v ČR a obchodních společností vyrábějících zbrojní materiál, aby byli maximálně obezřetní při kontrole došlé pošty a při jakýchkoliv pochybách volali linku 158.

Podezřelou zásilku dostalo i ukrajinské velvyslanectví v Praze

V podezřelé zásilce, kterou na ukrajinském velvyslanectví v Praze dnes odpoledne prozkoumávali pyrotechnici, byla stejně jako v podobném balíčku na ukrajinském konzulátu v Brně živočišná tkáň. Policie o tom informovala na twitteru. Policisté předtím preventivně evakuovali dvě budovy ambasády a částečně uzavřeli ulici. Balíček nyní budou zkoumat hasiči, kteří si obálku i s obsahem odvezli.

Ukrajinský konzulát v Brně policisté kvůli balíčku evakuovali asi na čtyři hodiny. Před 13:30 pak informovali, že podobný balíček dorazil i na ukrajinskou ambasádu v Praze a dorazili ho prozkoumat pyrotechnici. "Na první pohled vypadá obdobně jako ta, která dorazila do Brna," uvedli policisté, kteří preventivně evakuovali dvě budovy velvyslanectví. "Opatření na místě skončilo. V obálce nebyl nástražný výbušný systém, ale opět živočišná tkáň," uvedla policie po 14:30.

Podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka dostaly velvyslanectví v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii a Rakousku a generální konzuláty v Neapoli a Krakově a konzulát v Brně balíčky s očima zvířat. "Zkoumáme význam tohoto vzkazu," uvedl. Česká policie bez dalších podrobností hovoří o mrtvé živočišné tkáni.

Nikolenko informoval i o incidentech v jiných zemích. Poničen byl podle něj vchod do rezidence ukrajinského velvyslance ve Vatikánu, na velvyslanectví v Kazachstánu kdosi nahlásil, že se tam nachází výbušnina, ale tato informace nebyla pravdivá. Ambasáda v USA dostala dopis s kopií článku kritického vůči Ukrajině. Ve Španělsku přišly dopisové bomby například premiérovi Pedru Sánchezovi, na americké a ukrajinské velvyslanectví. Španělské úřady věc vyšetřují jako terorismus.

Kvůli brněnské zásilce policie dopoledne zavřela místní komunikaci a evakuovala blízkou mateřskou školu. Policisté ještě před polednem dopravu uvolnili, vrátit se do mateřinky mohly také děti. Kolem 12:30 se do budovy konzulátu vrátili i zaměstnanci. Na místě v Brně byla policie, hasiči, záchranka i evakuační autobus.

Kyjev: Ukrajinské zastupitelské úřady dostaly balíčky s očima zvířat

Velvyslanectví a konzuláty Ukrajiny v několika evropských zemích, včetně Česka, obdržely zakrvavené balíčky obsahující zvířecí oči. Dnes o tom na facebooku informoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Policie v Brně uvedla, že evakuovala ukrajinský konzulát kvůli balíčku obsahujícímu živočišnou tkáň. Podobnou zásilku obdrželo i ukrajinské velvyslanectví v Praze. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby se vláda v Kyjevě domnívá, že jde o naplánovanou kampaň teroru a zastrašování ukrajinských zastupitelských úřadů.

Nikolenko napsal, že po sérii dopisových bomb odhalených v uplynulých dnech ve Španělsku přišly krvavé balíčky obsahující zvířecí oči na ukrajinská velvyslanectví v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii a Rakousku, na generální konzuláty v Neapoli a Krakově a na konzulát v Brně. Popsal, že balíčky byly nasáklé pravděpodobně krví a zapáchaly. "Zkoumáme význam tohoto vzkazu," dodal.

Mluvčí policie ve Varšavě Sylwester Marczak agentuře PAP řekl, že na konzulární oddělení ukrajinské ambasády balíček přišel ve čtvrtek a znepokojil jednoho z pracovníků. Když zásilku převzala policie, rychle vyloučila, že by byla nebezpečná, uvedl Marczak.

Dnes odpoledne španělská policie uzavřela oblast v okolí ukrajinského velvyslanectví v Madridu a budova zastupitelského úřadu byla evakuována. Kyjev později potvrdil, že ambasáda v Madridu obdržela zásilku podobnou těm, které byly doručeny na zastupitelské úřady v jiných zemích, napsala agentura EFE.

Nikolenko informoval i o incidentech v jiných zemích. Poničen byl podle něj vchod do rezidence ukrajinského velvyslance ve Vatikánu, na velvyslanectví v Kazachstánu kdosi nahlásil, že se tam nachází výbušnina, ale tato informace nebyla pravdivá. Ambasáda v USA dostala dopis s kopií článku kritického vůči Ukrajině. Nykolenko napsal, že stejně jako většina ostatních zásilek i tento dopis došel z jedné evropské země. O jakou jde, ale nespecifikoval.

"Nedokážou Ukrajinu zastavit na diplomatické frontě, a tak se nás snaží zastrašit," uvedl Kuleba v citaci zveřejněné na Nykolenkovu profilu. Šéf ukrajinské diplomacie nařídil zvýšit bezpečnostní opatření na ukrajinských ambasádách a konzulátech.

Ve Španělsku dopisové bomby přišly například premiérovi Pedru Sánchezovi, na americké a ukrajinské velvyslanectví. Španělské úřady věc vyšetřují jako terorismus. Podle místních médií byly zásilky pravděpodobně poslány ze španělského území.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější