Ukrajinský pracovník považuje za důležité, aby se svět dozvěděl, co se děje na Ukrajině

Ukrajinský pracovník zlínské průmyslové Kovárny Viva Anatolii Hladchenko považuje za velmi důležité, aby se celý svět dozvěděl, co se děje na Ukrajině. Třiatřicetiletý muž, který je původní profesí učitel a vědec, se do Česka dostal teprve zhruba před měsícem. Je však rád, že nyní může svou rodinu a komunitu na Ukrajině na dálku podporovat, zejména finančně, řekl ČTK.

Ukrajina, Kyjev

V městě Dnipro (dříve Dněpropetrovsk) ve východní části Ukrajiny má Hladchenko rodiče i syna. Rodina však za ním nyní nechce přijet, ani není jisté, zda by to bylo možné. "Rozhodli se zůstat tam. V našem městě je zatím situace klidnější než třeba v Kyjevě nebo Charkově," uvedl Hladchenko, který dříve pracoval na Ukrajině, nedávno byl také učitelem v Číně. Poté se však chtěl vrátit do Evropy a zvolil Česko. "Je velmi podobné Ukrajině, jsme si velmi kulturně blízcí," uvedl muž. Přestože je jeho práce nyní zcela jiná, pracuje jako střihač u kovacího lisu, vůbec si nestěžuje. "Je to velká změna, ale není to problém, vůbec si nestěžuji. Jsem velmi rád, že jsem tady. Mám práci, mohu pomoci své rodině, komunitě. U nás se zavírají továrny, lidé jsou doma, odsud jim mohu více pomoci," uvedl Hladchenko.

S rodinou i přáteli, které má v různých částech Ukrajiny i dalších zemích, je v kontaktu a situaci bedlivě sleduje. "Mám hodně přátel všude ve světě, v Německu, Číně, Americe. Zkouším jim vysvětlit, co se na Ukrajině děje," uvedl Hladchenko. "Je velmi důležité ukázat, že je to válka Putina. Přátelé mi posílají videa, kde je vidět, že Rusové neútočí jen na vojáky, ale i na děti, ženy, staré lidi. Nestarají se o Ukrajince, nezáleží jim na nich, je to děsivé," uvedl.

Pro Ukrajinu je podle něj důležité, aby dostala informační, materiální, finanční i institucionální podporu, také vojenský materiál. "Ukrajinci se Rusů nebojí, bojují s nimi a vedou si skvěle, svá města brání. Civilisté vyrábějí Molotovovy koktejly," uvedl Hladchenko, který by svou zemi rád viděl v Evropské unii. "Vím, že máme problémy, zejména s korupcí. Ale obyčejní lidé, jejich velká část, si přeje být v Evropské unii. Rusové u nás nejsou vítáni," uvedl. Podpora Evropy je podle něj velmi důležitá, nevěří také, že Putin by se po získání Ukrajiny zastavil a nechtěl by další země.

Hladchenko ocenil pomoc Česka Ukrajině. "Pomáháte zbraněmi, věcmi, penězi. Mohu třeba také volat na Ukrajinu zdarma. Myslím, že děláte skutečně hodně, a velmi to oceňuji. Budu si to navždy pamatovat," uvedl Hladchenko. "Myslím, že válka by mohla skončit velmi rychle, když všechny státy budou postupovat spolu a postaví se Putinovi," uvedl Hladchenko. "Rusko není ekonomicky silná země. Má zdroje, ale když svět od nich nebude kupovat, nebudou mít peníze," řekl.

V Kovárně Viva pracuje 33 Ukrajinců, velká část z nich chce v Česku zůstat, někteří by sem rádi dostali své rodiny. Vedení firmy se s ukrajinskými zaměstnanci v pátek setkalo, aby jim vyjádřilo podporu a zjistilo, jak by jim mohlo pomoci. "Jsou však z různých částí Ukrajiny, mají různé možnosti. Někteří by sem chtěli své rodiny dostat, ale ony se například nemohou z města dostat. Situace se mění," uvedla personální ředitelka Martina Pravdová. Firma připravila tři byty pro rodiny zaměstnanců. Kovárna zákazníky na Ukrajině a v Rusku nemá. "Ale víme, že se situace zřejmě dotkne našich odběratelů, což jsou výrobci z oblasti automotive," uvedla mluvčí společnosti Kateřina Martykánová.

Ženíšek je novým ministrem pro vědu ve Fialově vládě

16.05.2024 13:35 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval poslance Marka Ženíška (TOP 09) novým…

Varování před požáry prodlouženo. Platit bude až do pátku

14.05.2024 12:12 Meteorologové už v úterý prodloužili platnou výstrahu před nebezpečím požárů na většině území České…

Soud v případu vraždy v Plzni poslal obviněného do vazby

10.05.2024 17:14 Soud poslal muže, jehož policisté obvinili z úterní vraždy v Plzni, do vazby. K vraždě došlo v…

Ženíšek jako nový ministr pro vědu. Fiala poslal jmenovací návrh Pavlovi

10.05.2024 14:51 Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek odešle návrh na jmenování poslance Marka Ženíška (TOP 09)…

Policisté obvinili muže z úterní vraždy ženy v centru Plzně

09.05.2024 11:30 Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se…

Langšádlová skončila, TOP 09 má nového kandidáta na ministra

07.05.2024 15:53 TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České…

Ústavní soud se zastal trans lidí. Operace nebude podmínkou změny pohlaví

07.05.2024 10:46 Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v…

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

Související:

Nejnovější