Ukrajinských uprchlíků ještě přibude, ale mohou být přínosem, řekl expert

Počet uprchlíků z Ukrajiny ještě výrazně stoupne, a pokud chce stát zabránit chaosu a nocování lidí někde pod mosty nebo v opuštěných budovách, měl by se důkladně připravovat na víc než jen 250.000 Ukrajinců. Poukázal na to odborník na migraci Robert Stojanov, který působí na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Zároveň je potřeba vysvětlovat Čechům, že příchod Ukrajinců lze brát spíše jako přínos jak pro českou společnost, tak pro uprchlíky samotné, uvedl Stojanov. Jeho vyjádření poskytla novinářům univerzita.

Celkový počet Ukrajinců utíkajících před ruskou armádou podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky překročil tři miliony. Jde tak o největší jednolitý migrační proud v Evropě za posledních 70 let.

"Můžeme očekávat nárůst počtu těchto utečenců až k sedmi až osmi milionům dle současného trendu, možná i více, dle eskalace konfliktu. V tomto směru bych chtěl upozornit, že máme poměrně málo informací, co se děje na venkově. Mediální pozornost se soustředí především na napadená velká města, odkud přichází většina uprchlíků. Je otázkou, co nastane, když se pozornost ruských vojsk soustředí na menší města a venkov, kde je většinou mediální pokrytí menší a rabování a další válečné zločiny jsou tak více skryty," dodal Stojanov.

Do Česka od začátku ruské invaze zatím přicestovalo podle odhadů 220.000 Ukrajinců. Už dříve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že ČR je schopna poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba 250.000 lidí.

Česká vláda pravděpodobně bude muset přijít za západními členy EU s pokornou žádostí o sdílení uprchlíků, míní Stojanov. "Unie to bude vnímat jako omluvu chování předchozích českých vlád a českého prezidenta, kteří tvrdě vystupovali proti tomuto solidárnímu systému. Příště by čeští představitelé měli být více pokorní před žádostmi o pomoc. Jak vidíme, karma funguje," řekl expert na migraci.

Zároveň vyjádřil názor, že česká společnost dnes rozumí potřebám uprchlíků lépe než v době migrační vlny z Blízkého východu. "Konflikt na Ukrajině je pro Čechy mnohem lépe čitelný než například válka v Sýrii. K tomu je třeba říct, že zvýšení cen energií, paliv i inflace cen v ČR nemají nic společného s příchodem ukrajinských imigrantů," uvedl Stojanov.

Z dlouhodobého ekonomického pohledu může být ukrajinská migrace do ČR prospěšnou strategií pro všechny, míní expert. "Získáme poměrně rychle dosti kvalifikovanou a mladou generaci lidí, která nám pomůže řešit problém stárnutí populace, částečně i důchodů a především chybějící pracovní sílu. Ukrajincům pobyt u nás také pomůže. Kromě toho, že se zachrání, získají kvalitnější vzdělání pro své děti, více dostupnou lékařskou péčí, na jiné úrovni jsou ekonomické možnosti i sociální systém, do kterého budou také přispívat," řekl Stojanov. Už dnes se podle něj ukazuje, že Ukrajinci, kteří zůstávají v ČR, mají zájem o práci.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu z této země uprchly do zahraničí tři miliony lidí, uvedla dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Do Česka od začátku ruské invaze zatím přicestovalo podle odhadů 220.000 Ukrajinců. Už dříve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že ČR je schopna poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba 250.000 lidí. 

Kvůli přílivu uprchlíků se objevují také dezinformace týkající se Ukrajinců. "Mezi lidmi prchajícími před válkou na Ukrajině jsou údajně amnestovaní zločinci. Je to lež a jde o strašení s cílem vyvolat paniku. Prezident Zelenskyj 28. 2. jasně řekl, že propuštěni budou pouze ti, kdo zůstanou a budou bojovat proti ruské agresi," vyvrací jednu z nich Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Témata: uprchlíci

Policisté obvinili muže z úterní vraždy ženy v centru Plzně

09.05.2024 11:30 Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se…

Langšádlová skončila, TOP 09 má nového kandidáta na ministra

07.05.2024 15:53 TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České…

Ústavní soud se zastal trans lidí. Operace nebude podmínkou změny pohlaví

07.05.2024 10:46 Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v…

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

WHO připravuje plán nouze pro případ izraelského postupu do Rafahu

03.05.2024 16:51 Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní…

TOP 09 hledá nového nástupce Langšádlové. Tuleja se vzdal nominace

03.05.2024 15:05 Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát…

Ruská kyberšpionáž se týká i Česka. Ministerstvo se ozvalo

03.05.2024 14:14 Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního…

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Související:

Nejnovější