Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit svoji hotovost

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit svoji hotovost v ukrajinských hřivnách za české koruny. Možnosti směny jsou ve směnárnách extrémně omezené a nevýhodné, v bankách nulové.

CZK

 ČTK to dnes řekl Jan Nedělník, generální ředitel společnosti Comdata pro ČR, která je jedním z největších poskytovatelů zákaznických služeb v ČR. Česká národní banka (ČNB) si je podle své mluvčí problému i jeho závažnosti vědoma, ze zákona však nemůže v tomto ohledu nic konat.

"ČNB chápe, že situace občanů Ukrajiny je tísnivá, avšak i v současné nelehké době musí postupovat v souladu se zákonem. Zákon o ČNB jasně vymezuje úkoly centrální banky a zajištění výkupu ukrajinských hřiven mezi nimi není. Mohla by jej, pokud by se tak rozhodla, realizovat moc výkonná, tedy vláda ČR," řekla dnes ČTK Petra Vodstrčilová z tiskového oddělení ČNB.

"Objevují se námitky, že řada ukrajinských obyvatel prchajících před válkou disponuje platebními kartami, které mohou použít k výběru hotovosti. To je jistě pravda, na druhou stranu však vzhledem k dynamickému vývoji událostí nelze předvídat, jak to s dalším fungováním ukrajinských bank bude. I proto velká část uprchlíků disponuje nemalými obnosy v hotovosti. Směnit je za české koruny však prakticky nemohou," uvedl Nedělník. Důvodem, proč banky hřivny nepřijímají, je podle něj obava z velkého kurzového rizika a celková nestabilita ukrajinské měny.

"Ukrajinské hřivny na kurzovním lístku nemáme," potvrdil na dotaz ČTK mluvčí Komerční banky Michal Teubner. "Hřivna doposud nebyla součástí našeho kurzovního lístku. Nicméně aktuálně řešíme, jak těmto klientům pomoci, aby mohli například uložit hotovost na účet a následně si ji mohli vybrat kartou z bankomatu," uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Ukrajinští občané si podle ní také mohou vybrat peníze z bankomatu. Ten se provádí jako standardní výběr zahraniční kartou. Klient zvolí, zda chce s přepočtem (DCC) nebo bez přepočtu. Pokud zvolí s přepočtem, tak protože jde o měnu, která není v našem kurzovním lístku, tak to jde kurzem karetní asociace (Mastercard nebo VISA). Pokud zvolí bez přepočtu, tedy výběr v korunách, tak to jde kurzem jeho banky, dodala.

O moc lepší situace není podle Nedělníka ani ve směnárnách. Ty v drtivé většině případů hřivny vůbec nevykupují. A pokud ano, nabízejí pro Ukrajince zpravidla extrémně nevýhodné kurzy. Setkat se tal lze i s extrémy jako ve směnárně na pražské Florenci, která ve středu 9. března podle něho vykupovala 100 hřiven za jednu korunu. Nákup 100 hřiven přitom nabízela za 80 korun českých. "Takto tedy vypadá situace v Praze, přičemž podle našich informací mimopražské směnárny výměny hřiven za české koruny vůbec vůbec nenabízí," dodal.

Válečný konflikt na Ukrajině oslabil kurz ukrajinské hřivny proti téměř všem světovým měnám včetně české měny, což navzdory souběžnému oslabení koruny snižuje kupní sílu Ukrajinců v ČR. Kurz hřivny proti koruně oslabil za poslední měsíc o 2,69 procenta, řekl dnes ČTK analytik XTB Štěpán Hájek. Za stejné období oslabila hřivna proti euru o 4,62 procenta. Pod největším tlakem je proti americkému dolaru, k němuž propadla o 5,92 procenta.

Témata: uprchlíci | Ukrajina | CZK

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Související:

Nejnovější