Unijní ministři budou hledat kompromis ohledně omezení víz pro ruské turisty

Ministři zahraničí zemí Evropské unie budou na neformálním summitu v Praze hledat kompromisní řešení ohledně omezení víz pro ruské turisty. Novinářům to před dnešním začátkem dvoudenního jednání řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Za klíčové má zachovat evropskou jednotu. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella jsou pozice zemí různé a bude třeba najít "vyrovnaný přístup". Jedním z bodů jednání je také postoj unie k Africe.

Jan Lipavský

Ministři by se mohli shodnout na pozastavení dohody usnadňující vydávání víz ruským turistům. Platit by opatření mohlo zhruba od října, vyplývá z informací ČTK od vysoce postavených diplomatických zdrojů EU. Ministři z některých států mluvili před jednáním o úplném zákazu vydávání víz, jiní o ztížení přístupu k vízům. Zmiňovali výjimky pro odpůrce režimu. Mluvili také o zpřísnění sankcí vůči zástupcům Putinova režimu i lidem, kteří válku schvalují.

EU již pozastavila část dohody z roku 2007, která se týkala vládních činitelů a podnikatelů. Teď by mohla zmrazit i část týkající se turistů. To by znamenalo, že žádosti podané ruskými občany by neměly přednostní právo na zpracování. Pro Rusy by tak získání víz do schengenského prostoru bylo byrokraticky náročnější, dražší a především by na ně čekali výrazně déle.

Tvrdší opatření v podobě plošného pozastavení vydávání víz ruským turistům či výrazné snížení jejich počtu požadují mimo jiné Polsko, Finsko, Česko či pobaltské země. Jiné unijní státy, například Německo či Francie, jsou ale proti. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který bude předsedat pražskému jednání, uvedl, že takové opatření by bylo příliš drastické. Vyzval k řešení, které by bylo selektivní. Slovinská ministryně Tanja Fajonová uvedla, že je pro pozastavení facilitační dohody, ne však pro plošné pozastavení víz.

"Vydali jsme návrh, který volá po zásadním omezení. Vnímáme, že to má určitou odezvu, vyvolalo to debatu. Nyní sbíráme reakce dalších evropských států," uvedl Lipavský. "Hledáme kompromisní řešení. Je potřeba být realista, pokud máme nějaký postoj Francie, Německa a dalších států. Je to o debatě," doplnil. "Klíčové je, abychom zachovali evropskou jednotu," dodal Lipavský.

Borrell před jednáním novinářům řekl, že podpora Ukrajině bude trvat tak dlouho a bude tak rozsáhlá, jak bude potřeba. Zopakoval tak své vyjádření po dnešním jednání unijních ministrů obrany. Podle Borrella se debata povede i o sankcích a jejich efektivitě. Je přesvědčen o tom, že restrikce dopadají na ruskou ekonomiku, technologie, průmysl i dopravu.

"Sousedíme s Ukrajinou. Čelíme tragickým dopadům každý den. Je to největší humanitární krize. Extrémně rostou ceny energií. Jediné, co si přejeme, je jedno slovo: mír. Budeme se soustředit na rozhodnutí, která k němu povedou, ne na návrhy, které by eskalovaly situaci,“ uvedl maďarský ministr Péter Szijjártó. Zákaz vydávání víz nepovažuje v nynější situaci za vhodné řešení.

Podle šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka určitou dohodu zástupci členských zemí už mají, nyní mluví o provedení a míře restriktivnosti. Podotkl, že Slovensko vydávání víz už zastavilo.

Šéf estonské diplomacie Urmas Reinsalu dnes konstatoval, že je nutné připravit osmý balík protiruských sankcí, nadále pomáhat Ukrajině dodávkami zbraní a omezit vydávání víz s výjimkou humanitárních případů.

Litevský ministr Gabrielius Landsbergis zmínil situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny. Z útoků na ni se už několikátý týden obviňují obě válčící strany. "Nikdy jsme nebyli blíže jaderné katastrofě," řekl. Země EU se podle něj musí vrátit k dřívější diskusi o potřebě letecké jednotky, jež by dohlížela na jadernou bezpečnost v elektrárně a jejím okolí.

Podle Lipavského se šéfové diplomacie zaměří také na situaci v Africe a na to, co by unie měla udělat, aby na africkém kontinentu "nepřevládal ruský narativ". Africké země dovážejí obilí z Ukrajiny, hrozí potravinová krize. "Ruské kroky na ně dopadají, přesto ho podporují," podotkl Lipavský.

Jurečka představil část revize dávek. Změny začnou platit v příštím roce

22.10.2024 16:38 Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a…

Jižní Korea reaguje na zapojení souseda do války na Ukrajině

22.10.2024 14:10 Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu na Ukrajinu a přímé dodávky zbraní Kyjevu. Tento…

Putina čeká jednání se šéfem OSN Guterresem

22.10.2024 11:24 Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setká s generálním tajemníkem Organizace spojených…

Izrael odhalil několik špionů, které řídil Írán

21.10.2024 21:42 Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se…

Babišova kauza ohledně StB na Slovensku končí. Uzavřel smír

21.10.2024 18:28 Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal…

Izrael údajně předložil podmínky pro ukončení války v Libanonu

21.10.2024 11:03 Izrael během uplynulého týdne předal do USA dokument s podmínkami, za nichž je ochoten ukončit…

Izrael zvažuje, jak využít tělo Sinvára

20.10.2024 12:42 Izrael zvažuje, že by mohl využít tělo zabitého vůdce palestinské militantní skupiny Hamás, Jahji…

Za pokusem o atentát na Netanjahua stojí Hizballáh

20.10.2024 10:33 V sobotu došlo k pokusu o atentát na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, za který podle jeho…

První země podpořila Zelenského vítězný plán

19.10.2024 21:21 Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Noel Barrot přislíbil Ukrajině podporu při realizaci…

Izraelská armáda zlikvidovala osobního strážce šéfa Hamásu Sinvára

19.10.2024 18:54 Izraelská armáda v pátek oznámila, že zlikvidovala osobního strážce šéfa palestinského hnutí Hamás…

Související:

Nejnovější