Uprchlíci se asi budou hlásit do maturitních oborů do 5. dubna

Uprchlíci z Ukrajiny budou moct v České republice asi podat přihlášku na maturitní obory středních škol do 5. dubna. Prodloužil by se tak termín, který skončil 1. března. Do nematuritních oborů by se uprchlíci mohli hlásit do 8. dubna. Vyplývá to z návrhu zákona o zvláštních pravidlech ve školství kvůli ruské invazi na Ukrajinu, který dnes schválila vláda.

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Na twitteru o tom informoval ministr školství Petr Gazdík (STAN). Návrh ministerstva školství navazuje na opatření, která pro uprchlíky připravilo ministerstvo vnitra.

Kabinet chce návrh ve Sněmovně projednat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Platit by měl ode dne vyhlášení do 31. března 2023.

Ministerstvo vnitra už minulý týden přichystalo pro uprchlíky úpravu pravidel víz. Jeho návrh zmiňuje takzvaná víza ke strpění a dočasnou ochranu. Úřad se zaměřil i na zdravotní pojištění, přístup na trh práce, poskytování dávek či školy. Zákon už dřív ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil za "lex Ukrajina".

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Reálný počet uprchlíků, kteří nyní v ČR jsou, je podle odhadů okolo 150.000, sdělil dnes na dotaz ČTK ministr vnitra Rakušan. Mezi uprchlíky převažují ženy a děti.

Ministerstvo školství nyní pro pravidla ve vzdělávání navrhlo zvláštní zákon. Od předlohy ministerstva vnitra se liší především delším prodloužením termínu pro podání přihlášek do maturitních oborů. V nich se lhůta pro uprchlíky prodlužuje z 1. března do 5. dubna, přičemž norma navrhovaná vnitrem počítala minulý týden s datem 29. března. U nematuritních oborů má být termín pro přihlášky do 8. dubna. Obě lhůty mají podle ministerstva školství platit pro přihlášky pro školní rok 2022/2023.

U přijímacích zkoušek na střední a vyšší odborné školy by uprchlíci místo dokladů ze svých předchozích škol mohli předložit čestné prohlášení. Čas na vypracování písemného testu jednotné zkoušky i školní přijímací zkoušky by se jim mohl navýšit o 25 procent. Platit by stejně jako nyní mělo to, že po vzdělávání v zahraničí se u přijímacích zkoušek do maturitních oborů promíjí jednotný test z češtiny a nahrazuje se pohovorem. Ostatní části zkoušky, jako je jednotný test z matematiky, zůstávají i pro cizince povinné. Test z matematiky obsahuje kromě početních příkladů i slovní úlohy.

Ředitelé spádových základních a mateřských škol by podle návrhu v případě nedostatečné kapacity pro přijetí dětí z Ukrajiny měli ihned informovat zřizovatele. Pokud by zřizovatel pro dítě s povinnou docházkou nemohl určit jinou školu, měl by kontaktovat krajský úřad, který pak stanoví náhradní školu. Určená škola by mohla uchazeče odmítnout jen tehdy, kdyby neměla volnou kapacitu. V případě potíží by se kraj měl obrátit na ministerstvo, které by mohlo hledáním místa pro dítě pověřit jiný kraj.

Co se týče obsahu vzdělávání, mohli by ho ředitelé základních, středních i vyšších odborných škol u uprchlíků na nezbytně nutnou dobu upravit.

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější