Uprchlické centrum se z Kongresového centra odstěhuje do 14. dubna

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky se nejpozději do 14. dubna přestěhuje z Kongresového centra Praha (KCP) do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech. Praha rovněž navýší příspěvek státu 250 korun na ubytování ukrajinských uprchlíků o 140 korun. Novinářům to dnes po jednání magistrátního krizového štábu řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Důvodem stěhování centra z Nuslí jsou již nasmlouvané akce, které KCP má včetně těch k předsednictví České republiky Evropské unii. Budovu ve Vysočanech městu zapůjčí zdarma developerská společnost Central Group, která zaplatí výdaje na energie.

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v pondělí odbavilo 1937 lidí, zhruba o tisíc méně než před týdnem. Od začátku ruské invaze proti sousední zemi evidovalo centrum skoro 51.000 uprchlíků, nejvíce ze všech krajů. Centrum slouží pro Prahu a Středočeský kraj.

"Dnes krizový štáb doporučil, že nejpozději do 14. dubna dojde k přesunu asistenčního centra z KCP do prostor bývalé banky ve Vysočanech. Je to budova, kterou bychom měli dostat zdarma do zápůjčky a měli bychom tam vytvořit nové krajské asistenční centrum," řekl Hřib. Město nadále nechce blokovat provoz KCP, které má již nasmlouvané akce a v uplynulých týdnech některé rušilo.

Zástupci magistrátu a hasiči si byli prostory ve Vysočanech prohlédnout. Přípravy na stěhování začnou v nejbližší době. "Jestli chceme vybudovat nové centrum, musí se s přípravami začít ihned," řekl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil. Konkrétní kroky hasiči ještě doladí podle aktuální situace.

Nové prostory v Praze 9 budou hasiči připravovat postupně. S předstihem vybudují kompletní pracoviště s přepážkami a technologiemi. Přesun se pravděpodobně uskuteční v noci, kdy je nápor uprchlíků v KCP nižší než přes den. V Nuslích u KCP pak zůstane stanoviště s pracovníky, kteří uprchlíky nasměrují do Vysočan, kam je odvezou autobusy.

Kapacita nového centra bude oproti KCP asi tříčtvrtinová, denně tam bude moci být odbaveno až zhruba 2700 lidí. "Což by podle aktuálních čísel mělo bez problémů stačit, protože nyní jsme na úrovni asi 2000 lidí denně," řekl Hřib.

Vedení Prahy 9 uvedlo, že přesun je pro ni překvapivý a město s ním o tom nemluvilo. "Magistrátu jsme navrhli, a začali s ním jednat, aby v objektu vznikla škola pro ukrajinské děti žijící v Praze. A najednou se dozvídáme o přesunu asistenčního centra. Tento nápad s námi primátor Hřib nekonzultoval, jen ho oznámil, když se dohodl s vlastníkem budovy. A k projektu školy mlčí," uvedl starosta Tomáš Portlík (ODS). Problém chce řešit na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva.

Krizový štáb se rovněž usnesl, že město přidá k vládnímu příspěvku 250 korun dalších 140 korun ze svého rozpočtu. Peníze by mělo vzít z 250 milionů vyčleněných na pomoc uprchlíkům. Na kolik přesně ubytování Prahu vyjde, bude záležet na počtu uprchlíků a aktuální situaci.

V nouzovém ubytování v tělocvičnách či kulturních domech je nyní 750 lidí, kteří jsou v 21 z 57 městských částí. Další tři radnice jsou na ubytování uprchlíků připraveny. Městské části dostanou od magistrátu příspěvek, a to za zřízení nouzového přístřeší i za následnou péči.

Hřib dodal, že některé radnice se do systému nouzového ubytování odmítly zapojit, i když vychází z vládního nařízení. Jmenoval konkrétně Prahu 2 a 13, které vedenou jako starostové opoziční zastupitelé na magistrátu, a sice Prahu 2 Alexandra Udženija a Prahu 13 David Vodrážka (oba ODS). Oba politici nařčení popřeli. Jejich radnice se do pomoci zapojily, a Praha 13 dokonce podle Vodrážky nabídla svou rekreační chatu, což údajně zůstalo bez reakce.

Témata: uprchlíci | Praha

Průzkum: ANO by volilo 32 procent lidí

19.05.2024 16:08 Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z…

Ženíšek je novým ministrem pro vědu ve Fialově vládě

16.05.2024 13:35 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval poslance Marka Ženíška (TOP 09) novým…

Varování před požáry prodlouženo. Platit bude až do pátku

14.05.2024 12:12 Meteorologové už v úterý prodloužili platnou výstrahu před nebezpečím požárů na většině území České…

Soud v případu vraždy v Plzni poslal obviněného do vazby

10.05.2024 17:14 Soud poslal muže, jehož policisté obvinili z úterní vraždy v Plzni, do vazby. K vraždě došlo v…

Ženíšek jako nový ministr pro vědu. Fiala poslal jmenovací návrh Pavlovi

10.05.2024 14:51 Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek odešle návrh na jmenování poslance Marka Ženíška (TOP 09)…

Policisté obvinili muže z úterní vraždy ženy v centru Plzně

09.05.2024 11:30 Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se…

Langšádlová skončila, TOP 09 má nového kandidáta na ministra

07.05.2024 15:53 TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České…

Ústavní soud se zastal trans lidí. Operace nebude podmínkou změny pohlaví

07.05.2024 10:46 Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v…

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Související:

Nejnovější