USA a NATO poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc, v hodnotě nejméně miliardy dolarů

Spojené státy poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v hodnotě miliardy dolarů, řekl dnes americký prezident Joe Biden svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému v telefonickém rozhovoru. Dodávka zbraní má podle šéfa Bílého domu podpořit ukrajinské síly na Donbase, kam se nyní soustředí ruská agrese. Agentura AP píše, že jde o dosud nejrozsáhlejší balík americké zbrojní pomoci od začátku války.

Joe Biden

"Informoval jsem prezidenta Zelenského, že Spojené státy poskytnou Ukrajině další miliardu dolarů bezpečnostní pomoci, včetně dalších dělostřeleckých zbraní a zbraní na ochranu pobřeží, stejně jako munici pro dělostřelectvo a pokročilé raketové systémy," uvedl Biden v prohlášení po 41 minut dlouhém telefonátu.

Zároveň oznámil, že Spojené státy poskytnou Ukrajině další humanitární pomoc v hodnotě 225 milionů dolarů. Peníze budou určeny na zajištění pitné vody, lékařských potřeb, potravin, lékařské péče, přístřeší a peníze pro rodiny na nezbytné věci. Biden uvedl, že Spojené státy "jsou nadále odhodlány podporovat ukrajinský lid, jehož životy tato válka rozvrátila". "Statečnost, odolnost a odhodlání ukrajinského lidu stále inspirují svět," dodal s tím, že USA budou spolu se spojenci podporovat Ukrajince, kteří bojují za svou svobodu.

Pomoc byla oznámena v době, kdy americký ministr obrany Lloyd Austin zorganizoval v Bruselu setkání zástupců více než 45 zemí, na němž se jednalo o podpoře Ukrajiny. Na začátku jednání Austin zdůraznil, že Západ musí zvýšit dodávky zbraní na Ukrajinu a prokázat své odhodlání pomoci ukrajinské armádě v kruté opotřebovací válce s Ruskem.

Nyní oznámená pomoc bude podle Reuters zahrnovat další salvové raketomety MLRS, munici do houfnic M777 a náhradní díly. V balíku by také mohly být protilodní střely Harpoon, zařízení pro bezpečnou komunikaci a noční vidění. Část pomoci bude podle tiskových agentur zřejmě ze zásob Pentagonu, podle AP zhruba třetina, a část z programu bezpečnostní pomoci Ukrajině, který schválil Kongres. Od začátku války na konci února USA přislíbily bezpečnostní pomoc pro Ukrajinu ve výši přibližně 5,6 miliardy dolarů, včetně tohoto posledního balíčku, píše AP.

NATO poskytne Ukrajině další zbraně i dlouhodobou pomoc, řekl Stoltenberg

Země Severoatlantické aliance poskytnou Ukrajině další zbraně včetně těžké techniky, kterou Ukrajinci potřebují k obraně proti pokračující ruské agresi. Před dnešní pracovní večeří ministrů obrany NATO to prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Podle šéfa Pentagonu Lloyda Austina se během odpoledního jednání kontaktní skupiny zavázala k dodávkám dalších zbraní řada zemí. Například Německo poskytne salvové raketomety a Slovensko vrtulníky. Spojenci jsou podle Stoltenberga také připraveni schválit balík dlouhodobé pomoci Ukrajině na aliančním summitu za dva týdny v Madridu.

"Posílení podpory pro Ukrajinu je pro nás zásadně důležité," řekl Stoltenberg, podle něhož nemůže aliance v době vyčerpávajících bojů o Donbas polevit v zásobování napadené země zbraněmi.

Většina zemí NATO poskytuje Kyjevu vojenské vybavení již od únorového začátku ruské invaze, ukrajinské vedení však požaduje více zbraní. Podle ukrajinského ministerstva obrany dostal zatím Kyjev jen desetinu vojenské techniky, kterou od Západu chtěl. K úspěšnému ukončení války Ukrajině chybí zejména stovky houfnic, tanků, salvových raketometů, obrněných vozidel či dronů. Konkrétní potřeby večer aliančním kolegům přiblíží ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Dnes odpoledne se sešla Spojenými státy vedená kontaktní skupina, která koordinuje dodávky vojenské techniky na Ukrajinu. Vedle nové americké pomoci v hodnotě miliardy dolarů se podle šéfa Pentagonu k dodávkám zavázala řada zemí. Německo dodá tři salvové raketomety a munici, Slovensko "významný počet" bojových vrtulníků, Polsko, Nizozemsko či Kanada dělostřeleckou techniku.

"Tyto zbraně budou klíčové pro ukrajinskou snahu odrazit ruský útok na Donbase," prohlásil Austin po jednání kontaktní skupiny.

Podle Stoltenberga je kromě toho NATO připraveno na nadcházejícím summitu schválit dlouhodobou pomoc spočívající mimo jiné v modernizaci ukrajinského arzenálu. "Umožní přechod od starého vybavení ze sovětské éry na moderní systémy," uvedl šéf aliance, podle něhož chce NATO zvýšit i schopnost spolupráce svých vlastních systémů s těmi ukrajinskými.

Témata: Joe Biden | USA | Ukrajina | NATO

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější