Ústavní žaloba na Zemana kvůli milosti pro Baláka nejspíš podána nebude

Prezidentská milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka byla podle senátní ústavní komise v rozporu s principy právního státu. Ústavní žaloba na Miloše Zemana pro velezradu se ale kvůli tomu podávat nebude, neměla by naději na úspěch, uvedl při dnešním jednání komise její předseda Zdeněk Hraba (STAN).

Miloš Zeman

"V této individuální věci by patrně podání žaloby nemělo naději na úspěch," řekl Hraba. Český právní řád podle něj nenabízí prostředky, jimiž by bylo možné prezidentskou milost v konkrétním případě soudně přezkoumat, případně zrušit, na čemž se komise shodla jednomyslně.

Důvodem pro podání ústavní žaloby na prezidenta by podle komise mohlo být spíše systematické zneužívání milostí s cílem mařit výkon soudní moci, "zločinné spolčení, jehož by byl prezident součástí", udělování milostí za úplatu nebo omilostňování agentů cizí moci.

Komise se dohodla na tom, že bude zvažovat změny ústavy. Podle Hraby by například udělení prezidentské milosti musel podobně jako amnestii odsouhlasit také předseda vlády. Profesor ústavního práva Jan Kysela upozornil na slovenskou úpravu, podle níž jsou prezidentova rozhodnutí zrušitelná parlamentem, přičemž zrušení by mohl přezkoumat Ústavní soud. Další ústavní právník Aleš Gerloch připomenul československé ústavní úpravy, podle nichž prezident nemohl omilostnit členy vlády pro úmyslné trestné činy a byl odpovědný z výkonu své funkce tehdejšímu parlamentu.

Komise se jednomyslně shodla na tom, že Zemanovo odůvodnění milosti pro Baláka bylo "nepřijatelné a destruktivní pro vnímání rovnosti občanů před zákonem". Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Podle kritiků tím dal najevo, že zaměstnanci Hradu jsou beztrestní.

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím, které padlo dva dny po vynesení rozsudku, vše prominul.

Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu DNES uvedl, že amnestii na závěr svého druhého funkčního období nechystá. Nevyloučil ale udělení milosti svému kancléři Vratislavu Mynářovi v případě jeho odsouzení. Policie loni Mynáře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech.

Prezidentská milost se nelíbí řadě politiků. "Tento typ prezidentské milosti zpochybňuje její místo v našem právním systému. Omilostnit blízkého spolupracovníka odsouzeného za ekonomický delikt je ukázkou protekcionismu a selektivního přístupu. Zarážející je i rychlost, s jakou byla milost udělena," reagoval na twitteru předseda STAN Vít Rakušan.

"Udělením milosti ing. Balákovi a zvláště zdůvodněním tohoto rozhodnutí prezidentem dostala spravedlnost těžce na frak. Další v řadě čekatelů je Babiš. Proto se v klidu fotí se zajíčky. Spojenectví lumpů a mafie," napsala senátorka za ODS Miroslava Němcová.

"To odůvodnění hradu je neskutečná hovadina. Když někdo kradl, je jedno, zda byl z hradu, obory nebo podhradí. Jen si říkám, zda Balákova milost patřila pouze Balákovi, nebo tím Miloš omilostnil také sebe a kluky kolem," napsal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

"Z dnešní milosti pana prezidenta nemám vůbec dobrý pocit. Za mě je to velmi nešťastné rozhodnutí a jsem přesvědčený, že se nebude líbit ani lidem. Prezident má sice na takové rozhodnutí právo, ale nevrhá to dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá to i důvěru ve spravedlnost," uvedl expremiér Andrej Babiš (ANO)

"Pokud si někdo myslel, že se Zeman změnil, když odsoudil Putina, tak se hluboce mýlil. Je to pořád stejný Miloš Zeman, ohýbající pravidla tak, aby z toho měl největší prospěch on a jeho okolí. O dobro našeho státu mu nikdy nešlo. Je to ostuda a hanba České republiky," napsal lidovecký poslanec Jan Bartošek.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější