Útok na japonského premiéra Kišidu. Po výbuchu je nezraněn

Japonský premiér Fumio Kišida dnes vyvázl nezraněn z útoku, ochranka jej ale musela evakuovat. Před veřejným vystoupením předsedy vlády ve městě Wakajama na západě země hodil nějaký muž z davu předmět, načež se ozval výbuch. Podle japonských médií šlo zřejmě o dýmovnici. Policie podezřelého zadržela.

Fumio Kišida

Útok se stal necelý rok poté, co při atentátu ve volební kampani přišel o život bývalý premiér Šinzó Abe.

Když se na místě ozval zvuk podobný explozi, část z několika stovek lidí se dala na útěk. Na televizních záběrech bylo vidět policisty, jak přemohli a odvedli podezřelého. Na místě byl zatčen čtyřiadvacetiletý Rjudži Kimura z prefektury Hjógo, uvedla s odvoláním na zdroje z vyšetřování agentura Kjódó. Při incidentu byl lehce zraněn jeden policista, napsal list Nikkei s odvoláním na policejní velitelství v prefektuře Wakajama.

Agentura Kjódó uvádí, že muž předmět hodil přímo po Kišidovi v okamžiku, kdy pětašedesátiletý politik mluvil s kandidátem vládní strany. Televize NHK informovala, že muž bombu hodil v místě chystaného vystoupení. Incident se odehrál kolem 11:25 místního času (04:25 SELČ).

Kišida uvedl, že incident by neměl narušit volební proces. "Společně musíme pokračovat ve volbách," řekl. "Policie vyšetřuje podrobnosti, ale rád bych se omluvil za to, že jsem znepokojil mnoho lidí a způsobil jim potíže," řekl premiér v projevu na další zastávce své volební kampaně.

"Volby jsou základem demokracie. Takové násilí je neodpustitelné," prohlásil tajemník japonské vlády Hirokazu Macuno, podle kterého policie vyšetřuje motivy podezřelého a také dostala pokyn posílit bezpečnostní opatření. Dnešní útok přišel před místními volbami a před doplňovacími volbami na uvolněná místa v parlamentu. Hlasování je naplánováno na 23. dubna, uvedla agentura AP.

Naodža Tanimoto, který byl v davu lidí, řekl, že asi deset vteřin poté, co byl muž sražen k zemi, slyšel hlasitý výbuch. "V rybářském přístavu panuje obvykle klid, takže jsem se opravdu lekl. Všichni jsme propadli panice," řekl agentuře Kjódó jednatřicetiletý Tanimoto.

Incident se stal v malém rybářském přístavu u města Wakajama, které je centrem stejnojmenné prefektury. Policisté po incidentu Kišidu okamžitě odvedli k autu zaparkovanému poblíž a odvezli jej do sídla policie.

Jedna svědkyně televizi NHK řekla, že stála v davu, když viděla, jak zezadu něco přilétlo. "Běžela jsem jako zběsilá a asi po deseti vteřinách jsem uslyšela náhlý hluk, a mé dítě se rozplakalo. Byla jsem v šoku. Srdce mi ještě buší," řekla. Další svědek řekl, že lidé křičeli a že viděl, jak policisté někoho zatkli těsně předtím, než nastala exploze.

Loni v červenci po atentátu zemřel bývalý japonský premiér Šinzó Abe, který byl stejně jako Kišida členem Liberálnědemokratické strany. Atentát vedl k sérii odstoupení policejních náčelníků a úřady zpřísnily směrnice ohledně ochrany politických vůdců a dalších důležitých představitelů.

Japonsko tento víkend hostí ministerské schůzky skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7, v květnu se pak bude v Hirošimě konat summit G7. Tajemník Macuno dnes podle agentury Reuters ujistil, že vláda udělá vše, co je nezbytné, aby zajistila bezpečnost této vrcholné schůzky.

Témata: Fumio Kišida | Japonsko

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější