Útok žraloka na turistu v Egyptě: Jak mu předejít?

Ve čtvrtek zemřel v Hurghadě ruský občan po útoku žraloka, informovala světová média včetně CNN. Místní úřady následně zakázaly plavání v místě, kde k útoku došlo. Hurghada patří k vyhledávaným letoviskům u Rudého moře, kde ke žraločímu útoku nedošlo v posledních letech poprvé. Dá se setkání s predátorem vyhnout a když už k němu dojte, jak jej ustát?

Žraloci, ilustrační fotografie

Útok žraloka, při němž ve čtvrtek zemřel v Rudém moři mladý Rus, nebyl zdaleka prvním, který se v zemi v posledních letech odehrál. V okolí Egypta se za posledních 20 let odehrálo více než 20 žraločích útoků, vyplývá ze statistik.

Podle serveru middleeasteye.net úřady dlouhodobě radí turistům, aby se zdrželi házení jídla nebo nošení parfémů do vody. Obecně také platí, že žraloci mají velmi dobře vyvinuté některé smysly a láká je krev. Lidé s otevřeným zraněním by se také měli vyvarovat vstupu do moře.

Případy napadení lidí žralokem jsou v Egyptě ale statisticky spíše výjimečné a nelze předpokládat, že by se opakovaly příliš často. V Rudém moři, u kterého leží i letovisko Hurghada, ale žije více než 40 druhů žraloků. Někteří z nich mohou způsobit i smrtelná zranění.

Profesionální potápěč a fotograf žraloků Richard Jaroněk potvrzuje, že šance na konfrontaci s nejobávanějším mořským predátorem jsou ve skutečnosti nízké. Přesto je ale strach v člověku zakotven a i poslední týden několikrát ukázal, že k takové situaci může dojít.

"Ten strach je v nás zakotven, už jen proto, že jsme suchozemci a moře nám je cizí. Neznáme ho a už vůbec se v něm neumíme chovat. Pak jsme překvapeni, že se zraníme nebo nás něco zraní," řekl webu pluska.sk.

Nepřekvapuje ho proto, že se ho desítky let lidé ptají, co mají dělat, když žraloka potkají. "Je to jako s jezevčíkem v parku. Bude na vás štěkat a vy se dáte na útěk... z jezevčíka se stane hrdina a bude vás vesele prohánět," prozradil expert.

Útoku žraloka ale dokáže předejít jen člověk, který s nimi pracuje, protože zná jejich pohyby a mimiku. "Nevýhodou žraloka vůči člověku je jeho zvědavost. On se chce s námi seznámit, ale nemá ruce a pomyslné podání si rukou je kousnutí. Ochutná nás a zjistí, že mu nechutnáme, a nechá nás," vysvětlil.

Problém je v tom, že ono kousnutí je pro lidské tělo fatální. A kolikrát může přijít i nečekaně, často totiž netušíme, že pod námi v moře žralok je. Ve chvíli, kdy ho lidé spatří, pak začnou mávat rukama a pokouší se odplavat. A to je špatně.

"Lidé by se měli ke žralokovi klidně otočit čelem a pozorovat ho. Je to velmi důležité. Přirozené instinkty žralokovi říkají, že o něm víme. Přišel o moment překvapení. Nekopeme, nevíříme vodu, nerozbuší se nám srdce, nezvýší adrenalin v krvi... zůstaneme klidní," radí expert.

V ideální případě by žralok měl odplavat, to ale nemusí vždy nastat. "Oči a žábry jsou citlivými receptory, můžete ho do nich bít, ale pokud by rada měla být odborná, nehýbejte se. Je to divná rada, já vím, ale nehýbejte se," radí expert.

Nepopírá, že představa ruky ve žraločí tlamě je děsivá, pohyb ale vše zhorší. "Pokud začnete s rukou či nohou kopat či cukat, roztrháte si svaly a maso o ostré zuby. A to je pak už velký průšvih," dodal.

Témata: Egypt | žraloci

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější