Už i ruský tisk připouští, že Zeman může přijít o pravomoci

Dočasné odebrání prezidentských pravomocí Miloši Zemanovi "je zcela možné, ale nestane se tak dříve než 8. listopadu", uvedla dnes ruská státní tisková agentura TASS ve zprávě opatřené titulkem Bitva u nemocničního pokoje. Poznamenala přitom, že ve stávajícím Senátu českého parlamentu i v nové Poslanecké sněmovně převažují prezidentovi odpůrci.

Ilustrační foto

Deník Izvestija si v komentáři již klade otázku, jak se odchod Miloše Zemana z politické scény podepíše na vztazích Prahy s Moskvou a poznamenává, že to může být zelená pro politické síly, které si přejí zhoršení vztahů s Ruskem.

"Pokud některá z obou komor parlamentu zbavení prezidenta pravomocí nepodpoří, celý proces se okamžitě zastaví. Ale i v opačném případu bude mít pán Pražského hradu šanci zachovat si pravomoci tím, že napadne dané rozhodnutí u ústavního soudu," napsal TASS a dodal, že momentálně prezidentská kancelář veškeré počínání Senátu kritizuje.

Ruská agentura podrobně připomněla peripetie kolem zdravotního stavu prezidenta Zemana, včetně opakovaných hospitalizací, úvah jeho předchůdce Václava Klause o Zemanových potížích s játry a spekulací médií. "Celou tu dobu prezidentská kancelář neposkytovala žádné oficiální podrobnosti o Zemanově zdraví, jen popírala všechny zprávy médií a tvrdila, že sděluje pouze 'důležité informace', přičemž tak činí 'nepřetržitě, ale úsporně'. A prezidentův lékař vyhýbavě hovořil o zhoršení chronické nemoci a zdůrazňoval, že prezident nechce svěřejnit svou diagnózu," poznamenal TASS.

Podle agentury prezidentova hospitalizace připadla na období mimořádně složité parlamentní kampaně a kvůli hospitalizaci odpadla Zemanova schůzka s předsedy vítězných stran. TASS také upozornil, že případné Zemanovo rozhodnutí pověřit stávajícího premiéra Andreje Babiše úkolem sestavit novou vládu "by mohlo vyprovokovat masové protesty", vždyť v nedávné minulosti největší opoziční akce za Babišovo odstoupení shromáždila v ulicích Prahy čtvrt milionu lidí. Babiš ale rychle prohlásil, že eventuální možnost sestavovat vládu odmítne a přenechá ji dosavadní opozici.

TASS také poukázal na skandál okolo návštěvy Babišova spolustraníka, předsedy sněmovny Radka Vondráčka u hospitalizovaného Zemana, která nebyla dohodnuta s lékaři a která vyústila v trestní oznámení a spuštění policejního vyšetřování ohledně možných zločinů proti republice.

"Nehledě na to, že prezidentská funkce má spíše reprezentativní charakter, opoziční koalice Spolu, která získala moc po nedávných parlamentních volbách, může využít situace a pokusit se nepřipustit, aby se v čele státu objevil představitel alternativních sil. Kromě toho možný odchod Miloše Zemana může definitivně rozvázat ruce těm politickým silám v Česku, které mají zájem na zhoršení vztahů s Moskvou," usoudily autorky komentáře v listu Izvestija. Současně ale připustily, že rusko-české vztahy se podle expertů sotva mohou ještě více zhoršit, a případný odchod 77letého prezidenta umožní novým silám na české scéně "pokračovat v protiruském kurzu".

"Miloš Zeman byl jedním z mála politiků, který se zasazoval za vztahy víceméně dobrého sousedství s Ruskem, ale ani jeho možnosti nestačily na to, aby zablokoval protiruské kroky premiéra (Andreje) Babiše, včetně vyhoštění pracovníků našeho diplomatického zastoupení," poznamenal v listu expert Nikolaj Topornin z moskevského ústavu mezinárodních vztahů MGIMO; Izvestija připomněly, že Praha podezírá ruské tajné služby z účasti na explozích muničních skladů ve Vrběticích a že po vzájemném vykázání diplomatů byla obě velvyslanectví prakticky ochromena. Od připravované nové vlády v Praze Topornin oteplení ve vztazích mezi Prahou a Moskvou nečeká, "ale vzhledem k tomu, že naše vztahy i tak míří k nule, je těžké si představit, jak by se dal protiruský kurz ještě přitvrdit".

Komentář Izvestijí dodává, že je příznačné, že Zeman krátce před hospitalizaci podepsal zákon, který vylučuje Rusko a Čínu z dostavby jaderné elektrárny Dukovany. A navíc se do nové sněmovny nedostali zástupci dvou stran, které měly pověst přátel Ruska - komunistické a sociálně demokratické.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější