Po útoku Rusů vypukl v areálu Záporožské jaderné elektrárny požár. Zpráva o úniku radiace byla popřena

Ruské jednotky ovládly Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny, informoval dnes ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost. Požár, který při nočním útoku v areálu vypukl, se podařilo uhasit. Hořelo v pětipatrovém výcvikovém zařízení.

Požár po útoku ruských vojsk na Záporožskou jadernou elektrárnu 4.3.2022

Na místě zůstávají zaměstnanci elektrárny a kontrolují stav bloků, podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň, což řekla i americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová. Podle ukrajinské společnosti Energoatom při ruském útoku přišli o život tři ukrajinští vojáci a dva byli zraněni.

O ostřelování jaderného zařízení informoval po půlnoci mimo jiné ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který vyzval k okamžitému zastavení palby. Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že byl zasažen jeden ze šesti jaderných bloků, ale na jeho bezpečnost to vliv nemělo. Mluvčí elektrárny Andrij Tuz upřesnil, že tento blok byl renovován a byl mimo provoz, jaderné palivo v něm ale bylo. Šéf správy Záporožské oblasti Oleksandr Staruch podle ruskojazyčné verze BBC řekl, že elektrárna pracuje "stabilně". Zároveň obvinil ruskou stranu, že se snaží odříznout Ukrajinu od její energetiky. "Naši experti říkají, že takové činy okupantů míří k tomu, aby znemožnili fungování celého energetického systému a způsobili odpojení dodávek elektřiny. Musíme se na to připravit," řekl Staruch.

Během noci přicházely často rozporné informace o požáru i o radiaci. Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že požár vznikl v důsledku "ohavné provokace" ze strany ukrajinských diverzantů, kteří budovu zapálili po přestřelce s ruskými vojáky.

K ukončení bojů u jaderné elektrárny vyzvala mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Ta s odvoláním na ukrajinskou státní společnost provozující jaderné elektrárny Energoatom uvedla, že při ruském útoku přišli o život tři ukrajinští vojáci a dva byli zraněni.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění kolem záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v objektu dojde k výbuchu, "bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy". "Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce... Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky," dodal podle webu RBK Ukrajina.

Kvůli situaci v záporožské elektrárně ukrajinský prezident telefonoval se svým americkým protějškem a Joe Biden podle agentury Reuters podpořil Zelenského požadavek, aby v oblasti okamžitě přestaly boje.

img-responsive

Záporožská jaderná elektrárna: livestream from the Zaporizhzhia Nuclear Authority | foto: New York Times

Také úřad britského premiéra oznámil, že Boris Johnson v ranních hodinách telefonicky hovořil s prezidentem Zelenským a souhlasil, že Rusko musí ihned zastavit útok. “Premiér prohlásil, že bezohledné kroky ruského prezidenta Vladimira Putina mohou nyní přímo ohrozit bezpečnost celé Evropy," uvedl Johnsonův úřad. "Velká Británie udělá cokoli, co může, aby zajistila, že se situace ještě více nezhorší." Londýn oznámil, že bude požadovat mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti OSN.

S ukrajinským prezidentem hovořil i kanadský premiér Justin Trudeau. “Nepřijatelné ruské útoky musí okamžitě přestat," napsal na twitteru.

K Enerhodaru, kde se elektrárna nachází, se ruská vojska přiblížila ve středu, civilisté je ale podle agentury Unian do města nepustili. Ve čtvrtek starosta Dmytro Orlov sdělil, že se blíží kolona více než 100 těžkých vozidel. Ruské síly podle něj ostřelovaly barikádu a použily zbraně proti civilistům, načež konvoj vyrazil k jaderné elektrárně.

Záporožská elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW), což je zhruba trojnásobek ve srovnání s českým Temelínem. Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je pátá největší na světě a zajišťuje více než pětinu ukrajinské produkce elektřiny.

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová komentovala na twitteru ruský útok stručně: "Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží." Českému rozhlasu (ČRo) pak řekla: "Jsou porušeny ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem."

Ruští vojáci už dříve ovládli odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl, která leží zhruba 100 kilometrů severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a v níž se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa.

Energetické bloky Záporožské jaderné elektrárny zůstaly nedotčeny. Pomocné budovy reaktorového prostoru prvního bloku byly poškozeny, což ale nemá vliv na bezpečnost bloku. Systémy a komponenty důležité pro bezpečnost elektrárny jsou funkční a změny radiační situace se nezaznamenaly. Uvedl to dnes v prohlášení Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Související:

Nejnovější