Hasiči v Českém Švýcarsku prolévali ložiska odhalená drony, našli i další

Hasiči v národním parku České Švýcarsko dnes prolévali žhavá ložiska, která ráno odhalily drony v okolí Pravčické brány, Gabrieliny stezky a také na Stříbrném hřebenu. Během dne ale hlídky odhalily i další doutnající místa v oblasti Křídelní nebo Tetřeví stěny, hasiči rozhrabávali a prolévali i doutnající místa na Bouřňáku a na Větrovci. V podvečer se objevila další žhavá místa u Pravčické brány, řekl ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Milan Rudolf.

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku

Náročné je podle něj zejména likvidovat doutnající místa na Křídelní stěně. "Tam překopáváme terén a prolíváme ho vodou z vodních vaků, co hasiči nosí na zádech. Jde to hodně pomalu, protože tam nosíme přes kilometr vodu na zádech, není tam možné natáhnout hadicové vedení," uvedl mluvčí hasičů. Dopoledne pomáhaly prolévat terén také vrtulníky ze sousedního Německa. "Tam stále v Saském Švýcarsku hasí," dodal Rudolf.

Právě kvůli zatím neukončenému zásahu na německé straně zůstává uzavřený hraniční přechod v Hřensku, přestože silnice 62 do Hřenska je od soboty průjezdná. Dál do Německa směrem na Bad Schandau ale motoristé neprojedou, silnici blokuje těžká technika hasičů. "Hraniční přechod do Německa zůstává zavřený, na německé straně dohašují, uzavřená je i cesta po Labi," řekla ČTK policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Zavřený podle ní zůstane přechod nejméně do pondělí.

V oblasti stále dohlíží 27 profesionálních a dobrovolných jednotek. "Večer se počítá s jejich výměnou, a to jak v případě dobrovolných, tak u profesionálních hasičů. Dochází k rotaci, hasiči jsou unavení, nachodí pěšky spoustu kilometrů v tom těžko přístupném terénu, tak je zkrátka střídáme, aby nebyli přetížení," doplnil Rudolf. Hasiči podle něj místa označená drony prověřují po zemi na čtyřkolkách, ale hlavně pěšky.

Požár v Českém Švýcarsku uhasili hasiči v pátek a po 20 dnech předali poslední uhašené místo správě národního parku. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají dobrovolní hasiči, na místě jich zůstává přes 70 s 35 kusy techniky. V Mezní Louce vznikla také prozatímní hasičská stanice, kde je 40 profesionálních hasičů. Zůstat by tam měli asi do konce srpna. Vlastní požární hlídky zřídila i správa parku.

Od sobotního rána se mohou do evakuované obce Hřensko a jejích částí Mezná a Mezní Louky vracet místní, nutná je ale povolenka. V sobotu jich vydal starosta Hřenska Zdeněk Pánek (NEZ) zhruba 60. "Dnes o ně požádali další čtyři lidé, nikdo další se zatím neozval," řekl ČTK starosta. V oblasti Mezné a Mezní Louky je podle něj asi 80 domů, dvě třetiny z nich obývají chalupáři. Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou, kterou by za běžných podmínek lidé k návratu využili, ale zůstává zavřená, jsou tam nebezpečné stromy a vozovka je poškozená těžkou technikou hasičů.

Turisté se do osad a západní části parku nedostanou, ministerstvo životního prostředí prodloužilo v pátek omezení vstupu do národního parku České Švýcarsko až do konce prázdnin. Přes noc je park zcela zavřený, od 21:00 do ranních 6:00 je tam vstup zakázán.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější