V Česku bylo v dubnu vyhlášeno 58 bankrotů firem, o 23 méně než v březnu.

V Česku bylo v dubnu vyhlášeno 58 bankrotů obchodních společností, což bylo o 23 méně než v březnu. Rovněž bylo vyhlášeno 470 bankrotů podnikatelů, o 14 méně než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Ilustrační foto

Zároveň bylo podáno 72 návrhů na firemní bankrot, o 32 méně než v březnu. V případě podnikatelů bylo podáno 476 návrhů na bankrot, o 48 méně než v předešlém měsíci. "Počet bankrotů společností za čtyři měsíce letošního roku byl sice nižší než ve stejném období roku loňského, avšak vyšší než v roce 2019. Počet návrhů na bankrot společností za první čtyři měsíce roku byl letos vyšší než v předchozích třech letech. Lze tudíž nadále očekávat, že počet bankrotů firem v dalších měsících mírně poroste,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Praze (27) a v Jihomoravském kraji (10). Naopak žádný nebyl vyhlášený v Královéhradeckém a Zlínském kraji. Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v Ústeckém kraji (63) a dále v Moravskoslezském kraji (53), nejméně na Zlínsku (10) a Vysočině (17).

Podle odvětví bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v profesních, vědeckých a technických činnostech (12), v obchodu (devět) a shodně ve stavebnictví a ubytování, stravování a pohostinství (po šesti). Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno ve stavebnictví (135) a v obchodu (75).

Mezi největší společnosti, u kterých byl v dubnu vyhlášený bankrot, patřila například společnost Tratec-CS. Ta působila ve strojírenství a dodávkách interiérů kolejových vozidel. V roce 2019, kdy odevzdala poslední účetní závěrku, měla tržby 291 milionů korun a zisk sedm milionů. Další velkou firmou byla společnost Františkovy lázně Savoy ze skupiny Arca Investments, která v lázeňském městě provozovala známý hotel.

Témata: firmy

Související:

Nejnovější