V Donbasu i drobná provokace může mít nenapravitelné následky, řekl mluvčí Kremlu

Situace na východě Ukrajiny je nyní natolik napjatá, že i drobná provokace může vést k nenapravitelným následkům, prohlásil dnes v televizním rozhovoru mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Zároveň obvinil Západ, že výroky o údajných ruských plánech podniknout invazi na Ukrajinu napětí jen přiživuje. Rusko ani nechce vyslovit slovo "válka", řekl mluvčí.

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Podle něj prezident Vladimir Putin nevěnuje pozornost západním tvrzením o údajných konkrétních datech, kdy má invaze začít, a o ruském postoji sám informuje západní představitele. Charakter Putinových rozhovorů s lídry západních zemí je přitom v ostrém kontrastu s hysterií, kterou projevují média těchto zemí, poznamenal Peskov.

Spojené státy, Británie ale i další země jsou přesvědčeny, že až 190.000 vojáků, které má Rusko na hranicích s Ukrajinou, je připraveno v nejbližší době zaútočit.

Západní prohlášení o údajných ruských invazních plánech podle Peskova jen přiživují napětí. A když je situace napjatá na maximum, tak jako je tomu nyní na linii kontaktu mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými povstalci v Donbasu, "pak jakákoli jiskra, jakýkoli neplánovaný incident nebo jakákoli drobná plánovaná provokace mohou mít nenapravitelné následky", prohlásil kremelský mluvčí.

"Ve skutečnosti existuje výrazný kontrast mezi hysterií, která se rozvíjí v médiích těchto (západních) zemí, a charakterem (Putinových) jednání. Ano, zaznívají otázky, že 'podle našich údajů existují agresivní plány'. Ale zaznívají velmi, velmi diplomaticky. Na všechny tyto dotazy prezident (Putin) odpovídá tím nejkonstruktivnějším způsobem. (...) Mnozí s ním nesouhlasí, buď vůbec, nebo zčásti. Ale pokaždé všichni konstatují, že existuje základ pro diskuzi, pro pokračování jednání. A to je patrně to nejdůležitější," prohlásil Peskov.

Rusko podle něj "v celé své historii nikdy nikoho nenapadlo". "Rusko, které přežilo tolik válek, je tou poslední evropskou zemí, která vůbec chce vyslovit slovo 'válka'," zdůraznil Peskov.

Z Donbasu se do Ruska podle Moskvy evakuovalo 53 tisíc lidí

Ukrajinskou hranici s Ruskem do dneška překročilo přes 50.000 obyvatel východoukrajinského Donbasu. S odvoláním na ruského ministra pro mimořádné situace Alexandra Čuprijana o tom informovala ruská agentura TASS.

Ministr řekl, že ze "dvou sousedních ukrajinských regionů" bylo evakuováno 53.000 lidí. K evakuaci se využívají autobusy a v Rusku je připraveno 101 ubytovacích zařízení. Podle ministra potřebovalo 400 z evakuovaných lékařskou pomoc.

Proruští separatisté na východní Ukrajině v pátek oznámili, že začne evakuace civilistů do Ruska. Zároveň vůdci neuznávané Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky nařídili mobilizaci.

Evakuace se týká hlavně žen a dětí. V ruské Rostovské oblasti kvůli ní úřady vyhlásily mimořádnou situaci.

Na východě Ukrajiny roste napětí a přibývá vojenských incidentů, z nichž se vzájemně obviňují ukrajinská armáda a proruští separatisté. Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov v rozhovoru s americkou televizní stanicí CBS kromě jiného prohlásil, že Rusko má informace o pohřbech civilistů, kteří kvůli akcím ukrajinských vojáků zahynuli, a že je ochotno podělit se o ně s americkým tiskem.

Ukrajinští politici popírají, že za provokacemi v Dobasu je ukrajinská armáda. V sobotu Kyjev ohlásil dva své mrtvé vojáky a čtyři zraněné. Povstalci ze samozvané Luhanské lidové republiky naopak podle agentury TASS tvrdí, že si tam ukrajinská agrese vyžádala životy dvou civilistů.

Témata: Ruská armáda

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější