V dubnu skončí DPI klientům několika dodavatelů energií

Během dubna skončí půlroční režim dodavatele poslední instance (DPI) kromě bývalých klientů Bohemia Energy i klientům dalších dodavatelů. Ve čtvrtek 14. dubna skončí DPI pro bývalé odběratele elektřiny od Bohemia Energy, u plynu skončí 17. dubna. Následně 19. dubna skončí režim DPI pro bývalé klienty Kolibřík Energie, odběratelům A-PLUS Energie vyprší čas 22. dubna. Vyplývá to z informací na webu Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Ilustrační foto

Firma Kolibřík energie měla na 28.000 odběrných míst, A-PLUS Energie dodávala plyn na asi 150 odběrných míst. Pokud si odběratelé nezajistí včas smlouvu s novým dodavatelem, dostanou se do takzvaného neoprávněného odběru a následně jim hrozí odpojení od energií.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že v režimu DPI nadále zůstává asi 19.500 domácností, a to 5604 domácností u plynu a 13.880 domácností u elektřiny. Celkem se do režimu DPI dostalo podle Jurečky 637.136 domácností u elektřiny, z nichž 2,2 procenta stále ještě nemá smlouvu u nového dodavatele. U plynu skončilo v DPI 296.861 domácností, přičemž dvě procenta z těchto domácností ještě nemá novou smlouvu.

V režimu DPI se ocitlo na 900.000 zákazníků Bohemia Energy, největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR. Skupina oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončili další dodavatelé.

Podle dodavatelských firem představují značnou část objektů setrvávajících v DPI například prázdné byty určené k pronájmu, kdy majitel bydlí jinde. Také se často řeší odběrná místa, u kterých majitelé dlouhodobě pobývají v zahraničí. Nebo jde o byty v dědickém řízení. Nezřídka naráží i na byty zapečetěné policií. Častá jsou také neaktivní odběrná místa s nulovou spotřebou.

Témata: energetika

Související:

Nejnovější