V důsledku války na Ukrajině klesl počet objednávek tuzemských pobytů

V důsledku války na Ukrajině klesl podle některých rezervačních portálů počet objednávek tuzemských pobytů na následující období, nyní je však už patrný opětovný růst. Lidé mají zájem především o termíny v období Velikonoc. Někteří hoteliéři ale dostávají rezervace pouze na nejbližší dny.

Hotel, ilustrační fotografie.

Stále tak pokračuje trend způsobený pandemií koronaviru, kdy lidé aktivity ve volném čase kvůli nejistotě z dalšího vývoje plánují na poslední chvíli. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci rezervačních portálů a provozovateli hotelových sítí.

Ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu 24. února. Portál Spa.cz tehdy zaznamenal okamžitý pokles zájmu o rezervace pobytů o 25 procent, po několika dnech se poptávka propadla dokonce o třetinu. "Nyní už počet rezervací roste, ale stále je přibližně o 17 procent nižší než před napadením Ukrajiny," řekl dnes ČTK manažer serveru Spa.cz Richard Šipoš. V dubnu má podle něho nejvíce lidí zájem strávit čas mimo domov o velikonočním prodlouženém víkendu. Ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 eviduje Spa.cz u velikonočních pobytů dokonce růst zájmu o 14 procent.

Rezervace pobytů na jaro odpovídají na portálu Slevomat období před koronavirovou krizí. "Události jako válka na Ukrajině nebo v minulosti teroristické útoky, případně začátek pandemie, působí na trh šokově, ale jen krátkodobě. To se samozřejmě projeví i na prodejích, v tomto případě však jen v řádu prvních několika dnů. Poté se poptávka vrací na svou obvyklou úroveň," uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Nejlépe se podle Veselého prodávají pobyty v období Velikonoc, které po Vánocích a letních prázdninách patří mezi nejvyhledávanější svátky, respektive prodloužené víkendy. Veselý doplnil, že například v Praze se lidé stále ubytují za příznivější ceny než před pandemií. Přetrvává totiž absence zahraničních turistů a velká část hoteliérů se cenami snaží přizpůsobit možnostem domácích hostů.

Síť Orea Hotels & Resorts hodnotí výhled na letošní sezonu z hlediska rezervací zatím pozitivně. Oživení po pandemii je podle generálního ředitele společnosti Gorjana Lazarova znatelné na duben i následující měsíce, a to v městských hotelech i regionech.

Řetězec Czech Inn Hotels sleduje růst zájmu o ubytování především vždy na následující den nebo nejbližší dny. "Chodí nám stovky nových rezervací na následující den," řekl dnes ČTK jednatel firmy Jaroslav Svoboda.

Lidé se v současné době mohou v tuzemských hotelech či penzionech ubytovat bez omezení. Při příjezdu se nemusejí prokázat negativním testem na koronavirus, ve vnitřních prostorách už není povinné ani nošení respirátorů. V případě lázeňských pobytů mohou lidé do konce března využít slevové poukazy v hodnotě 2000 korun na pobyt trvající alespoň šest nocí spojený s minimálně pěti procedurami. Seznam lázní, která vouchery přijímají, lidé naleznou na portálu Kudyznudy.cz. Poukaz si na něm mohou také stáhnout.

Témata: hotely

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější