V EU je možné používat vakcínu od firmy Moderna i ve třetí dávce

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila podávání třetí dávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Moderna. Podle jejího dnešního oznámení může být posilovací dávka vakcíny Spikevax aplikována lidem starším 18 let půl roku od naočkování druhou dávkou.

Očkování, ilustrační foto

Vakcína od Moderny se tak stává po přípravku od firem Pfizer a BioNTech druhou očkovací látkou povolenou v Evropské unii ke třetímu použití.

EMA dnes také oznámila, že vedlejší účinky po aplikaci třetí dávky této vakcíny jsou podobné jako po druhé dávce. Švédsko a Dánsko na začátku října přestaly tímto preparátem očkovat lidi narozené po roce 1991 kvůli vzácným vedlejším účinkům. Podle švédského zjištění se u mladých dospělých a mladistvých očkovaných touto látkou zvýšil počet případů myokarditidy a perikarditidy, tedy zánětu srdeční svaloviny nebo vaku obklopujícího srdce.

Naše rozhodnutí vychází ze "zjištění, že třetí dávka Spikevaxu podaná šest až osm měsíců po druhé dávce vedla ke zvýšení protilátek u lidí, jimž se už jejich úroveň začala snižovat," uvedla EMA ve zdůvodnění svého rozhodnutí.

Agentura ve svém dnešním oznámení také sdělila, že bude nadále sledovat bezpečnost a účinnost přípravku Spikevax.

Už 4. října EMA schválila používání třetích dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, o posílení imunity lidí naočkovaných jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson má EMA rozhodovat podle agentury Reuters v příštích týdnech.

Vakcína podle firmy chrání i děti od šesti do 11 let

Americká farmaceutická společnost Moderna dnes oznámila, že její vakcína proti covidu-19 vyvolává silnou imunitní reakci i u dětí mezi šesti a 11 lety a nezpůsobuje jim vážné vedlejší účinky. Prohlášení učinila na základě předběžných výsledků své studie, kterou však ještě nezveřejnila v odborném časopise. Firma se údajně brzy chystá požádat regulátory v různých zemích o schválení své látky pro tuto věkovou skupinu.

Vědci zkoumali vakcínu na 4753 dětech ve věku šest až 11 let, které dostaly buď účinnou látku, nebo placebo. Dětem přitom podávali poloviční dávky oproti dospělým. I tak se u nich podle Moderny prokázalo až 1,5 více protilátek než u osob starších 18 let, které dostaly standardní dávku.

U dětí se podle vědců neobjevily žádné vážné vedlejší účinky, pouze mírně nepříjemné příznaky, které lze pozorovat i u dospělých, tedy například únava, bolesti hlavy a bolest ruky v místě vpichu. Agentura AP nicméně poznamenává, že vzhledem k omezenému testovacímu vzorku se nemuselo přijít na vzácné komplikace, které by očkovací látka mohla u některých jedinců vyvolávat.

"Těšíme se na to, až požádáme o povolení u regulátorů po celém světě, a jsme nadále oddaní snaze přispět k ukončení pandemie covidu-19 vakcínou pro dospělé a děti všech věkových skupin," uvedl v prohlášení šéf Moderny Stéphane Bancel.

Nejblíže k nasazení u dětí mladších 12 let je nyní očkovací látka firem Pfizer/BioNTech, o níž bude v úterý jednat nezávislý poradní orgán amerického lékového regulátora FDA. Pfizer přitom žádá o schválení látky už od pětiletých dětí. Pokud by úřad nasazení vakcíny schválil, bude na americkém Středisku pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), aby dalo vakcíně pro tuto věkovou skupinu definitivní zelenou. Přední vládní expert Anthony Fauci přitom vyjádřil naději, že by očkování dětí od pěti do 11 lety mohlo začít již začátkem listopadu.

Pfizer minulý týden oznámil, že vakcína u dětí od pěti do 11 let poskytuje 91procentní účinnost proti projevu symptomů covidu-19. Moderna podobný údaj o své vakcíně zatím nezveřejnila vzhledem k malému vzorku, na němž látku testovala. Její studie nicméně nadále pokračují.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější