V Havířově selhala atrakce. 17 lidí se zranilo, dva z nich těžce

Při nehodě velkého řetízkového kolotoče v Havířově na Karvinsku se dnes odpoledne zranilo nejméně 17 lidí. Na místě záchranáři ošetřili 14 lidí, další tři do nemocnice dorazili sami. Dva lidé utrpěli těžká zranění, jsou ale mimo ohrožení života. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Primátor Josef Bělica předčasně ukončil Havířovské slavnosti, které se ve městě od pátku konají.

Ilustrační fotografie.

Zrušil i hudební program, nevystoupí kapely Kabát a Wanastowi Vjecy či Lucie Bílá. Policie zjistila, že s atrakcí byly problémy už v pátek. Hledají proto svědky a kamerové záznamy.

Podle informací ČTK šlo o extrémnější verzi řetízkového kolotoče. Konstrukce se sedačkami vyjížděla po středovém sloupu asi do výšky 15 metrů. Když klesala dolů, rotace měla skončit. To se ale obsluze nepodařilo zajistit. Policie uvedla, že se lidé zranili v okamžiku, kdy byla atrakce u země, ale i nadále se točila. "Zranili se o zábradlí, do kterého naráželi. Co přesně se stalo, zjišťujeme," řekl mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský

Mluvčí města Rosalie Seidl Pokormá doplnila, že program Havířovských slavností primátor těsně po nehodě předčasně ukončil. "V době neštěstí dohrávala kapela Desmod. Další program jsme zrušili," řekla. Nevystoupí tak kapely Kabát, Slza a Wanastowi Vjecy či Lucie Bílá.

Mluvčí záchranářů dodal, že na místě zasahovalo pět posádek lékařské záchranné služby. "Ošetřili jsme 14 lidí. Kromě jednoho všechny sanitky převezly do nemocnice. Devět je v Havířově, čtyři v ostravské fakultní nemocnici," řekl. Dodal, že až na dva všichni utrpěli lehká až středně těžká zranění. "U dvou jsou zranění těžká. Jsou ale mimo ohrožení života," uvedl. Dodal, že se jednalo například o poranění nohou či pánve.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová uvedla, že v jejich péči je sedm lidí, z toho tři děti. "Čtyři k nám přivezly sanitky. Tři dorazili po vlastní ose," řekla. Humpl uvedl, že takové situace se u hromadných neštěstí stávají. "Může se stát, že někdo zraněného naloží do auta a odveze do nemocnice, aniž čekají na záchranáře," vysvětlil. Mluvčí havířovské nemocnice Irma Kaňová potvrdila, že v jejich zařízení bylo celkem devět zraněných. Sedm jsme už propustili do domácího léčení. V nemocnici zůstali dva," uvedla.

Neštěstí se stalo okolo 15:15 v centru Havířova. Na místě byli policisté z Obvodního oddělení Havířov i kriminalisté. "Bude se zjišťovat, jak k události došlo, kdo je majitelem a provozovatelem, zda měl a má povolení k činnosti, kdo byl v době nešťastné události právě na místě a obsluhoval kolotoč, dále se bude prověřovat technický stav atrakce a celková instalace," řekl mluvčí policie René Černohorský.

Dodal, že policisté zjistili, že s atrakcí nazvanou Mega řetízkový kolotoč byly problémy už v pátek. "Údajně nefungovala. Lidé požadovali vrácení vstupného," řekl. Policisté proto hledají svědky. "Ti, co problémy zažili, by se měli obrátit na havířovské obvodní oddělení, případně policii kontaktovat prostřednictvím linky 158," uvedl mluvčí policie.

Na místě zasahovaly i tři jednotky hasičů. "Pomáhali jsme především záchranářům při ošetřování zraněných. Nikoho jsme nemuseli vyprošťovat. Například zpod nějaké konstrukce," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Související:

Nejnovější