V Hradci Králové se po komunálních volbách rýsují dvě varianty postupu pro vyjednávání

V Hradci Králové se po komunálních volbách rýsují dvě hlavní relevantní varianty postupu pro vyjednávání. První je menšinová koalice vítězného ANO a ODS s nejistou podporou dalšího subjektu a druhá pětikoalice menších uskupení, spjatých zejména kritikou předchozí koalice ve městě a určitou rezervovaností vůči ANO na celostátní úrovni.

Hradec Králové

Šlo by o koalici Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. ČTK to dnes řekl politolog Univerzity Hradec Králové a Historického ústavu Akademie věd Jan Květina.

Utvořená pětikoalice by měla v zastupitelstvu 21 z 37 křesel a menšinová koalice ANO a ODS 18 mandátů. Pro většinovou koalici ANO a ODS schází jeden mandát.

"Opakování minulého scénáře, tedy spojení se se Změnou pro Hradec a Zelenými, je nepravděpodobné, neboť předchozí odchod tohoto subjektu z koalice ANO a ODS byl poměrně bouřlivý a byl doprovázen sérií osobních invektiv. Nyní tedy výrazně záleží na soudržnosti menších aktérů a jejich ochotě se navzájem dohodnout," uvedl pro ČTK Květina.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici vítězné ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Květina upozornil na to, že do hry při jednání o pětikoalici budou kromě otázky obsazování postů vstupovat i osobní animozity, neboť existuje zatíženost minulými spory například mezi ODS a Změnou a Zelenými. Stejně tak může být komplikovanější dohoda mezi Janem Holáskem z uskupení Rozvíjíme Hradec a jeho bývalými spojenci z HDK. Holásek získal před dvěma lety svůj aktuální senátorský post s výraznou podporou HDK, přičemž nyní šel do voleb "samostatně". Podle Květiny je evidentní, že konec této spolupráce HDK v komunálních volbách jednoznačně poškodil. "Rozhodující v tomto ohledu tak skutečně budou vzájemné ústupky," řekl ČTK Květina.

Již v sobotu krátce po volbách ANO zopakovalo ODS nabídku z předchozího období, tedy že přenechá "slabšímu" partnerovi křeslo primátora. Podle Květiny je otázkou, jaká nabídka vůči potenciálním koaličním partnerům zazní od HDK, jež svou kampaň výrazně vystavěl na osobnosti Pavlíny Springerové jako možné primátorky.

Velkým otazníkem je podle politologa rovněž úloha SPD, jejíž tři kandidáti se v souladu s celostátním trendem dostali i do hradeckého zastupitelstva.

"Jejich výchozí pozice je ale zatím ostrakizační, jelikož nelze očekávat, že by kterákoli varianta z výše zmíněných koalic počítala s jejich zapojením v počáteční fázi vyjednávání. Budou-li se nicméně vyjednávání zadrhávat, je otázkou, do jaké míry bude zejména hnutí ANO využívat určitého vyděračského potenciálu a naznačovat, že by SPD mohla být relevantním koaličním partnerem, čímž by ostatní aktéry – především ODS – tlačila do pozice: Dohodněte se raději s námi a rychle, ať zabráníte pro vás horší variantě," řekl ČTK Květina.

ANO v Hradci Králové získalo 13 zastupitelských křesel. Na druhém místě skončila koalice HDK a TOP 09 se sedmi mandáty, třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

"Výsledky komunálních voleb v Hradci Králové lze proto hodnotit poměrně obtížně, a to zejména kvůli dvěma faktorům: jednak v důsledku značného množství subjektů, kterým se do zastupitelstva podařilo proniknout, není zcela zřejmé, která z koaličních variant bude nakonec úspěšná a kdo tedy skutečně bude vládnout. Zároveň je třeba vzít v potaz i související minimální rozdíly mezi jednotlivými stranami v počtu získaných mandátů, samozřejmě s výjimkou nominálního vítěze hnutí ANO, což znamená, že neexistuje varianta, která by vítězi umožnila přibrat do koalice pouze jediného partnera," dodal Květina.

Připomněl, že i v Hradci Králové byly komunální volby pro řadu voličů spíše reflexí celostátní společenské a ekonomické krize než podporou lokálních témat a lokálních uskupení. Příkladem je HDK a ANO, zatímco prvně zmiňované uskupení zůstalo na svých sedmi mandátech, ANO o dva mandáty posílilo.

Témata: Hradec Králové

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější