V Indii mají problém dostat lidi na druhou dávku očkování

Více než 100 miliónů Indů podle oficiálních údajů nepřišlo na druhou dávku očkování proti covidu-19. To mezi odborníky vyvolává obavu, že by se nemoc mohla začít znovu šířit, přestože nyní je počet nakažených v Indii relativně nízký, informoval zpravodajský server The Guardian.

Indie

Kromě toho, že tito lidé riskují nákazu covidem-19, ohrožuje jejich "vakcínové záškoláctví" indický cíl naočkovat do 31. prosince letošního roku všechny dospělé obyvatele. Splnění tohoto cíle je ovšem nepravděpodobné i kvůli dalším důvodům, včetně nedostatku vakcín na začátku očkovací kampaně. Indie má téměř 1,4 miliardy obyvatel.

"Se stejným pocitem, že už pro své zdraví udělali dost, se setkáváme například i u pacientů s tuberkulózou. Začnou užívat léky a po několika týdnech, když se cítí lépe, s jejich užíváním přestanou, i když by je měli brát šest měsíců," řekla Bhavna Dewanová, zdravotnice z Nainitalu. "A stejná mentalita panuje u vakcíny proti covidu. Jsem si jistá, že mají pocit, že jim jedna dávka stačí, protože neonemocněli."

Indické ministerstvo zdravotnictví už apelovalo na jednotlivé indické státy, aby tento problém začaly řešit. Od příštího měsíce mají začít zdravotníci obcházet domovy těch, kdo se nedostavili na druhou dávku očkování.

Informace o 103,4 miliónu lidí, kteří promeškali druhou dávku, byla zveřejněna týden poté, co Indie oslavila podání miliardy dávek očkovací látky. Na úspěšnosti očkovací kampaně se podíleli zdravotníci, kteří zdolávali hory, přelézali zbytky sesuvů půdy a překonávali rozbouřené řeky i nehostinnou džungli, aby se dostali i do nejodlehlejších vesniček.

Indie už podala první dávku 725 miliónům lidí, tedy 77 procentům z 944 miliónů dospělých obyvatel, a druhou dávku 316 miliónům lidí, tedy 34 procentům dospělých. Odborníci se ale obávají, že podání druhé dávky může být ještě náročnější, než očkování první dávkou, protože mnoho lidí uvěřilo, že nejhorší už mají za sebou.

Posledních 29 dní se denní nárůst nových případů drží v Indii pod 30.000. Během několika posledních dní se pohyboval kolem 13.000-15.000, což je nejnižší číslo za posledních osm měsíců.

Život se vrátil do stavu, který se velmi blíží normálu. Lidé slaví náboženské svátky, scházejí se, nakupují a chodí do restaurací. Nízký denní nárůst počtu nakažených mnoho Indů přesvědčil, že příchod třetí vlny je nepravděpodobný. S tím souhlasí i někteří odborníci, podle nichž nemusí třetí vlna přijít, pokud se neobjeví nová varianta koronaviru.

Podle doktora Satjadžita Rátha z Národního imunologického ústavu je počet lidí, kteří nepřijdou pro druhou dávku vakcíny, důvodem ke znepokojení. "Pokud se jen s druhou dávkou opozdili - o týden, dva, nebo o měsíc, protože byli zaneprázdnění - pak to není nijak alarmující. Ale pokud se vyšší procento lidí opozdí o delší dobu, anebo se pro druhou dávku nedostaví vůbec, pak už je to důvod ke znepokojení," řekl s tím, že následky zatím nikdo nezná.

Témata: Indie | očkování

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější