Při sesuvu ledovce zemřeli dva Češi, potvrdily úřady. Pokračuje pátrání

Při nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech zemřeli dva muži z Česka. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Muži byli v horách spolu, podle mluvčí šlo o kamarády. Další lidé z České republiky se v souvislosti s neštěstím nyní nepohřešují, dodala.

Ilustrační fotografie.

O první oběti sesuvu a jednom pohřešovaném informovala mluvčí dnes ráno, odpoledne potvrdila druhé úmrtí. Muže z Česka identifikovala italská policie. Další informace ministerstvo nechce sdělovat. Český zastupitelský úřad podle mluvčí prověřil více než dvě desítky dalších podnětů a všichni tito Češi jsou v pořádku.

Na hoře Marmolada, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce, pokračuje pátrání. Podle posledních informací italských médií si sesuv vyžádal sedm mrtvých, počet pohřešovaných se během dne snížil ze 13 na pět. Do 15:00 se záchranářům podařilo vyzvednout z místa neštěstí několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily drony.

Podařilo se také dohledat majitele obou českých zaparkovaných vozů nedaleko začátku výstupu na ledovec, po kterých úřady pátraly od pondělí, uvedlo ministerstvo zahraničí. Starosta města Canizei dnes zakázal vstup na celou horu Marmolada. Navzdory nedělní tragédii na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na mnoho hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

V Dolomitech pokračuje pátrání po nezvěstných po sesuvu ledovce

V italských Dolomitech, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce na hoře Marmolada, se stále pohřešuje pět lidí. Podle agentury Reuters jde o italské horolezce. Sedm osob při sesuvu půdy zemřelo. Mezi mrtvými jsou i dva čeští občané, oznámilo české ministerstvo zahraničí. Dalších osm lidí utrpělo zranění, jeden už byl propuštěn z nemocnice.

Záchranáři obnovili pátrací akci dnes ráno a zapojili do ní vrtulníky i bezpilotní letouny, informoval deník Corriere della Sera. Drony i vrtulníky, které pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Alpská záchranná služba kvůli nebezpečí dalších sesuvů vyloučila, že by dnes na místo vyslala pátrací skupiny.

Záchranářům se do odpoledne podařilo z místa neštěstí vyzvednout několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily bezpilotní letouny. Drony rovněž na třech nebo čtyřech místech objevily lidské ostatky a horolezecké vybavení.

Všechny důležité nálezy, nejen části těl, jsou nejdříve vyfotografovány a následně vrtulníkem převezeny do Canazei, kde je pečlivě uchovají a prozkoumají, uvedl šéf záchranné služby Maurizio Dellantonio. Prsteny, tetování, ale i horolezecké vybavení, to vše podle něj může pomoci danou osobu identifikovat.

"Když jsme dorazili, spatřili jsme katastrofu, rozměry této laviny byly skutečně obrovské," citovala agentura Reuters šéfa záchranného týmu Stefana Cotera, který byl jedním z prvních, kdo na místo neštěstí dorazil. "Objevili jsme zraněné, kteří potřebovali pomoc, a další lidi, kteří byli mrtví," popsal.

Starosta města Canizei zakázal vstup na celou Marmoladu, navzdory nedělní tragédii ale na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Šéf záchranné služby Dellantonio dopoledne uvedl, že se chystají vyslat na ledovec pátrací družstvo s maximálně 20 lidmi a speciálně vycvičenými psy. Pátrací akce by se mohla uskutečnit ve středu nebo ve čtvrtek. "Hodně bude záležet na předpovědi počasí, na teplotách a bouřkách," uvedl Dellantonio. Podle deníku La Repubblica úřady také uvažují o odstřelu části ledovce, jež se stále nachází nad místem dopadu sesuvu.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na několik hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Kvůli zhoršeným meteorologickým podmínkám a bouřkám úřady nařídily evakuaci oblasti u ledovce Planpincieux, který se nachází na italské straně hory Mont Blanc. Kvůli obavám ze zřícení části ledovce musela být vyklizena desítka budov. Dnes dopoledne ale úřady znovu otevřely cestu, která vede v blízkosti ledovce.

Italská alpská služba dnes také našla u hory Cervino v západních Alpách dva horolezce, kteří se pohřešovali od pondělí. Jde pravděpodobně o švýcarské občany.

Témata: Alpy | Itálie

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější