V JAR se šíří nová varianta koronaviru

Jihoafrické úřady dnes potvrdily, že se v zemi šíří nová varianta koronaviru. Varianta vykazuje mutace, kvůli kterým by mohla být nakažlivější, její dopady ale epidemiologové ještě vyhodnocují, uvedla agentura Reuters. Po varování ze strany JAR svolala na pátek Světová zdravotnická organizace (WHO) poradu expertního týmu, který probere další postup.

Covid-19, ilustrační fotografie.

Podle vědců nová varianta, která dostala označení B.1.1.529, nese "velmi nezvyklou konstelaci" mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější. Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví eviduje šíření nové varianty hlavně v nejlidnatější provincii Gauteng a v menší míře i na zbytku území JAR. Varianta byla zachycena i v Botswaně a Hongkongu, kam ji zřejmě zavlekl cestující z Jihoafrické republiky.

"Zkrátka to znovu podtrhuje skutečnost, že tento neviditelný nepřítel, kterému čelíme, je velmi nepředvídatelný," uvedl na brífinku ministr zdravotnictví Joe Phaahla. Zároveň zaznělo, že úřady zatím mají příliš málo údajů na to, aby plně vyhodnotily dopady nové varianty. Vláda se prý chystala projednat, zda je nutné zavádět nové restrikce a například omezit cestování.

V Jihoafrické republice vědci poprvé zachytili vícero variant koronaviru. Varianta beta je na seznamu rizikových variant WHO kvůli své vyšší nakažlivosti. Země letos zachytila také variantu C.1.2, která se ale výrazněji neprosadila a připadá na ni jen malé procento nákaz v posledních měsících.

WHO vede dva seznamy variant. Na rizikovém seznamu jsou čtyři varianty, včetně delty nebo alfy. Na seznamu variant, které WHO zkoumá, protože jsou potenciálně nebezpečnější, jsou v současnosti dvě položky - mí a lambda. Jednotlivé varianty WHO pojmenovává písmeny řecké abecedy.

Zda nyní takovéto označení dostane i B.1.1.529, bude předmětem páteční schůzky pracovní skupiny WHO. Podle deníku The Wall Street Journal budou experti diskutovat o možnosti zařadit novou variantu na rizikový seznam vedle delty a alfy.

Vědci poprvé novou variantu identifikovali teprve před necelými dvěma týdny, řekl Tulio de Oliveira z univerzity v jihoafrickém městě Stellenbosch, který je také členem týmu WHO monitorujícího mutace koronaviru. "Tahle nová varianta má mnohem, mnohem více mutací," uvedl. Vysoký počet mutací je podle de Oliveiry výstražným signálem z hlediska nakažlivosti a schopnosti obejít imunitní systém.

K jeho varování se na twitteru přidávali někteří vědci působící v Evropě a Spojených státech. "Tolik věcí je nejistých, ale to, co víme, je extrémně znepokojivé, a podle mého názoru bychom měli okamžitě upravit červený seznam," uvedla Christina Pagelová, která vede oddělení klinického operačního výzkumu na University College London.

Koronavirus SARS-CoV-2 stejně jako ostatní viry neustále mutuje. Mnohé nové varianty, včetně těch se znepokojivými rysy, často nakonec vymizí, píše agentura AP. Není přitom možné ihned rozeznat ty varianty, které budou mít vážné dopady na veřejné zdraví.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější