V Krkonoších kleslo lavinové riziko, vítr zastavil úsek lanovky na Sněžku

Lavinové nebezpečí na české straně Krkonoš dnes kleslo ze třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor je 80 až 120 cm sněhu. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Ilustrační fotografie.

Třetí stupeň nadále platí na polské straně Krkonoš. Kvůli silnému větru se dnes nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku, může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, informovali na webu vlekaři. Na Sněžce dosahoval vítr přes 100 km/h.

Třetí lavinový stupeň platil v Krkonoších od 2. února. Horská služba jej vyhlásila po vydatnějším sněžení, silném větru v posledních dnech, kdy na horách napadlo přes půl metru sněhu. První lavinový stupeň platil od 2. prosince a od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň.

"Za poslední sněžení napadlo 90 až 100 cm sněhu v kombinaci se silným JZ až SZ větrem. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích S až J, žlabech a odtrhových zónách," uvedl na webu Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Nad pásmem lesa na závětrných severních a jižních svazích se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu. Na západních a východních svazích mohou být laviny deskové ze starého sněhu. Uvolnění laviny je podle horské služby možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. "Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu," uvedl Dlouhý.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Horská služba nad Pecí upozorňuje na místy poškozené tyčové značení, což může při snížené viditelnosti komplikovat orientaci.

Kabinová lanovka na Sněžku má dva úseky, z Pece na Růžovou horu a z Růžové hory na Sněžku. Dolní úsek byl dnes ráno na rozdíl od horního v provozu. Na Sněžce ráno dosahoval vítr podle polské horské služby rychlosti přes 100 km/h, byla tam mlha, sněžilo a bylo kolem osmi stupňů pod nulou. Když je horní úsek mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lyžaře ani běžkaře lanovka nepřepravuje.

Sněžka je charakteristická svým jehlanovitým tvarem a z hlediska počasí jde podle meteorologů o extrém a nemusí být vždy reprezentativním místem toho, co se děje jinde v Krkonoších. Sněžka ční do volné atmosféry a klima je tam navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů dnes ráno vítr dosahoval rychlosti v nárazech více než 60 km/h, byla tam mlha a šest stupňů pod nulou a sněhu 110 cm, uvedla Horská služba Krkonoše.

V Krkonoších má být dnes podle meteorologů proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus třemi stupni Celsia až nulou. Vítr čerstvý západní by měl k večeru slábnout.

Témata: Krkonoše | sníh

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější