V Německu přibylo 67.501 nakažených koronavirem, incidence mírně klesla

V Německu za neděli přibylo 67.501 nakažených koronavirem. Sedmidenní incidence, která udává počet nakažených na 100.000 obyvatel, je dnes na hodnotě 1700,6, a proti nedělní hodnotě 1723 tak mírně klesla. Vyplývá to ze statistiky zveřejněné Institutem Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro potírání a prevenci infekčních chorob.

Německo, ilustrační foto

Denní bilance potvrzených případů covidu-19 v Německu v posledních dnech stále rostly. Údaje zveřejňované v pondělí však bývají nižší, o víkendu hlásí počty nakažených méně zdravotnických zařízení. Odborníci rovněž předpokládají, že velký počet případů infekce zůstává kvůli omezeným kapacitám testování a trasování nezachycen.

V Německu, které má kolem 83 milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u 20,3 milionu lidí. Nákaze podlehlo 128.457 osob, z toho 20 za poslední den. Před týdnem ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo 13 lidí.

Nehledě na vysokou míru infekce v Německu o víkendu skončí přechodné období, po kterém přestanou s výjimkou roušek platit prakticky všechna karanténní omezení. Několik spolkových zemí vyzvalo vládu, aby kvůli pokračující pandemii novelizovala protiepidemický zákon tak, aby celoněmecká omezení zůstala v platnost. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach ale takový postup na dnešním jednání se zemskými ministry zdravotnictví odmítl.

"Pokud není celoněmecký zdravotní systém kvůli pandemii přetížen, nelze zavádět ani celoněmecká opatření," řekl Lauterbach. Regiony ale mohou vyhlašovat ohniska nákazy, za které mohou být označeny i celé spolkové země. Rozhodnutí závisí jen na zemských sněmech. V ohniscích nákazy může být opět vstup do vybraných zařízení a obchodů podmíněn očkováním či testem nebo nařízeno nošení roušek ve školách a obchodech. Mimo ohniska bude platit jen nošení roušek v hromadné dopravě a v nemocnicích.

Zemští ministři zdravotnictví dnes s Lauterbachem jednali i o zdravotní péči pro ukrajinské běžence. Shodli se na tom, že uprchlíci musí mít bez zbytečných byrokratických překážek přístup k lékařskému ošetření, mimo jiné i k očkování proti covidu-19 a spalničkám.

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených hlásí řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů pohybují ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal na twitteru.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ale kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Dodal, že důvodem rostoucích čísel může být subvarianta koronaviru omikron BA.2. "Za tři týdny bude další mutace, která se už nyní objevuje na jihu Evropy," doplnil Válek a apeloval na občany, aby se nechali proti koronaviru očkovat.

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější