V oblasti, kde působí čeští hasiči, vyhlásily řecké úřady evakuaci před požárem

Lesní požáry se dnes odpoledne zhoršily na poloostrově Peloponés, a to v oblasti Arkádie, kde působí i čeští hasiči. Úřady tam nařídily evakuaci 12 vesnic a osad, uvedla řecká média. Mluvčí českých hasičů Rudolf Kramář ČTK sdělil, že všichni členové české výpravy jsou v pořádku. Rozsáhlý požár lesního porostu pokračuje také na severu druhého největšího řeckého ostrova Euboia, kde už osmým dnem pohlcuje lesy.

Požár vegetace, ilustrační fotografie.

Evakuaci v oblasti měst Megalopolis a Gortynia řecké úřady vyhlásily dnes kolem 15:00 SELČ. Rozhodnutí se týkalo se i obce Doxa, kde podle dřívějších informací měli vybudovaný základní tábor čeští hasiči. Ti se museli při dnešním zásahu stáhnout před ohněm v situaci, kdy hrozilo, že jim oheň odřízne jedinou přístupovou cestu, uvedl hasičský sbor. Následně čeští hasiči ve spolupráci se svými řeckými kolegy pomáhali hájit před požárem vesnici Dafni a lokalizovat ohniska požáru, uvedl Kramář.

Řecká tisková agentura AMNA informovala, že hasiči se snaží v oblasti vybudovat "ochranný val", který má zabránit šíření plamenů. Situaci ale komplikuje silný vítr. Řecký hasičský sbor uvedl, že v Arkádii zasahuje přes 300 jeho příslušníků, 36 hasičů z Česka a 21 z Británie. S hašením pomáhá ze vzduchu devět helikoptér a tři letadla. Ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias oznámil, že nechal v nemocnicích v oblasti vyhlásit pohotovost.

Šéf civilní ochrany Nikos Chardalias dnes uvedl, že Řecko v posledních osmi dnech čelilo 568 lesním požárům. Mimořádnou situaci podle něj způsobily nejhorší meteorologické podmínky za posledních 40 let. Prohlásil také, že si není vědom, že by za velkým počtem ohňů stály kriminální aktivity a že každé podezření prošetří justice. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dnes představil balíček pomoci určené oblastem zasaženým ohněm. Jeho kabinet ale čelí kritice od levicové opozice, že zemi na požáry, které se v Řecku opakují každé léto, dostatečně nepřipravil.

Požár, který zuří od 3. srpna, zničil už většinu severního konce podlouhlého ostrova Euboia, který do značné míry tvoří rozeklané hory pokryté lesy a který mají v oblibě turisté z Řecka i ze zahraničí. Plameny lesy nadále stravují a místní obce jsou zahaleny hustým dýmem. Hasiči se snaží zachránit, co se dá.

Do dnešního dopoledne oheň ničil domy a živnosti a desítky vesničanů vyhnal z domovů. Požár už je méně intenzivní, ale podle agentury AP hoří blízko některých vesnic. Řecké úřady dnes podle AP soustředí své zdroje na likvidaci požáru na ostrově Euboia. Hasičská služba uvedla, že s plameny bojuje 873 hasičů, 50 pozemních týmů a 229 vozidel. Na hašení se podílejí také posily z Ukrajiny, Rumunska, Srbska, Slovenska a Polska. Leteckou podporu poskytuje 14 vrtulníků, z nichž tři vyslalo Řecko, dva Švýcarsko a dva Egypt. Další zahraniční posily jsou na cestě.

Obyvatelé ostrova Euboia podle agentury Reuters navzdory výzvám k evakuaci nepřetržitě drží hlídky, aby ochránili své domovy před plameny. Hasiči se dnes připravovali na očekávané odpolední zesílení větru, který by mohl zažehnout další ohniska. Vláda se mezitím chystá ohlásit okamžitou pomoc těm, kteří přišli o domovy a majetek.

"Policie přišla a řekla nám, abychom evakuovali vesnici Avgaria, ale my nemůžeme, je to náš majetek. Nemůžeme nechat naše domy shořet," řekl agentuře Reuters 55letý Joannis Aggelopulos, který je majitelem autodílny v obci Istiaia. "Nespali jsme tři dny, spíme na směny," řekl Aggelopulos.

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější