V Praze se protestovalo proti vládě, vystoupil i Babiš

Odboráři z celé republiky se dnes v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Podle pořadatelů ze svazu Kovo dorazilo přes 2000 lidí, podle policie několik tisíc. Předáci přednesli šest požadavků na vládu. Žádají dřívější penze pro náročné profese či reformu daní. Pokud to kabinet nesplní, požadují jeho odstoupení.

Andrej Babiš

Vláda dnes v Praze není, má výjezdní zasedání v Jeseníku. K protivládním protestům na demonstraci odboráře vyzval lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Na odborářské akci vystoupili i další politici z opozice či mimosněmovních stran.

"Zvali jsme i zástupce vlády, ale ti mají z nás strach. Nechtějí slyšet pravdu. Přišli jsme jim dnes sdělit, jak se lidem žije a co si myslí o jejich krocích. Proto pan premiér dnes doslova utekl na druhý konec republiky do Jeseníku," řekl na začátku protestu předák svazu KOVO Roman Ďurčo. Podle něj kabinet "kašle na sociální dialog", ministři na jednání tripartity vždy nechodí a vypouštějí testovací balonky k reformním návrhům. "Počínaje dneškem se začínáme hlasitě ozývat a říkáme takovému dialogu ne. Chceme, aby vláda plnila své sliby, které slíbila před volbami," řekl šéf svazu. Vládu označil za asociální.

Odboráři vyzvali kabinet, aby začal s politiky všech stran, s odbory a zaměstnavateli diskutovat o "možných úpravách důchodového systému za účelem jeho konsolidace". Předáci požadují dřívější důchod bez krácení pobírané částky pro profese z takzvané třetí a čtvrté kategorie. Týkalo by se to asi 400.000 lidí. Odbory žádají, aby se kabinet "zdržel strašení a přestal vypouštět balonky". Vláda podle nich musí přijmout "spravedlivou daňovou reformu" bez dopadu na seniory, rodiny či chudé. Zrušení superhrubé mzdy považují odboráři za chybu, vládní strany ji podle nich mají napravit. Vláda má také hájit české zájmy v unii tak, aby opatření neničila domácí průmysl. Vést má sociální dialog. "Je to šest požadavků, které požadujeme splnit, jinak vyzýváme vládu k odstoupení," řekl místopředseda svazu KOVO Ivo Kužel.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden řekl, že návrh zákona s dřívějšími důchody pro náročné profese předloží ve druhém pololetí a s uzákoněním důchodového věku na 68 letech ve svých návrzích nepočítá. Odbory se obávají i rušení pracovních míst kvůli emisní normě Euro 7, podle níž by od roku 2035 neměl být možný prodej nových benzinových a naftových aut. Spalovací motory by se dál mohly využívat, ale se syntetickými palivy.

Před sídlem vlády byly podle pořadatelů více než 2000 lidí. Další přicházeli. Podle policistů dorazilo několik tisíc účastníků. Odboráři měli s sebou kromě vlajek svých svazů také trumpety, řehtačky, píšťalky či bubny. Vybavili se cedulemi proti normě Euro 7 či transparenty s odmítnutím důchodu v 68 letech. Kousek od pódia stála skupina komunistů s rudými vlajkami. Vidět bylo i velké množství národních vlajek. Vedle odborářů na pódiu vystoupili šéf poslanců SPD Radim Fiala, předseda ČSSD Michal Šmarda či šéfka komunistů Kateřina Konečná. Mluvili o minimální penzi, inflaci či cenách potravin. Kritizovali vládu. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš vyzýval k dalším protivládním protestům. "Prosím, zorganizujte to, my vás podpoříme... A to my chceme bojovat s vámi proti nim (proti vládě). Vy odboráři to máte v rukou. Pokud se zorganizujete všichni a každý ukecá někoho, aby přišel, tak potom ta Letná," uvedl Babiš. Na místě byli podle pořadatelů i zástupci Přísahy, strany Levice či hnutí Budoucnosti. V davu se podle zpravodaje ČTK objevil i šéf PRO Jindřich Rajchl.

Své kolegy z KOVO přijeli podpořit odboráři z automobilky Škoda z Mladé Boleslavi. Před sídlem vlády byli také zástupci svazů veřejné sféry. "Přišli jsme vyjádřit podporu. Týká se to i nás, hlavně našich dětí," řekla ČTK místopředsedkyně zdravotnických odborů Jana Hnyková. Rozčarování naopak neskrývali někteří odboráři z veřejného sektoru. ČTK řekli, že jim vadí vystoupení politiků. Odbory tak podle nich ztrácejí "poslední zbytky legitimity".

Někteří účastníci se nevyvarovali vulgarismů. Na velké plachtě nedaleko pódia stálo: "Česká vládo, pokud s námi nechceš jednat, táhni do prdele". Na podomácky vyrobeném transparentu zas bylo: "Nejsme ve válce, jsme v prdeli".

Akce skončila kolem 13:40. Účastníci se postupně rozcházeli. Na pořádek dohlížela policie. Na místě byl i antikonfliktní tým.

Fiala: Demonstraci zneužily strany, které nevyhrály minulé volby

Dnešní pražskou demonstraci odborů do jisté míry zneužili představitelé politických stran, které nevyhrály minulé volby. Novinářům to před dnešním výjezdním zasedáním kabinetu v Jeseníku řekl premiér Petr Fiala (ODS). Za další absurdní rys demonstrace vedle účasti politiků označil to, že je zaměřena proti důchodové reformě, jejíž parametry vláda ještě neschválila.

Odboráři z celé republiky se dnes v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Podle pořadatelů ze svazu Kovo dorazilo přes 2000 lidí, podle policie několik tisíc. Na akci promluvil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), mezi řečníky byli také místopředseda opoziční SPD Radim Fiala i šéfové mimosněmovních sociálních demokratů a komunistů.

Premiér Fiala řekl, že nechce snižovat význam žádných protestů, ale dnešní demonstrace před úřadem vlády v sobě nese určité absurdní rysy. "Strany, které nevyhrály minulé volby, budou na této demonstraci vystupovat a myslím, že trochu zneužily odbory pro své politické cíle," uvedl. Zdůraznil, že s odbory kabinet vede pravidelný dialog o všech tématech včetně reformy důchodů.

Paradoxní podle něj je i to, že protest se týká reformy, která se teprve dotváří. "Těžko tak říct, proti čemu se protestuje," uvedl. Dalším důvodem protestů je podle odborů emisní norma Euro 7. V tomto případě považuje Fiala demonstraci spíš za podporu vládních postojů, protože kabinet s normou nesouhlasí a díky svému počínání má šanci, že se podaří ji pozměnit do přijatelné podoby.

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že protest je demonstrací "za každou cenu" proti věcem, které vláda nechystá a nikdy nechystala. "V důchodové reformě s hranicí 68 let (pro odchod do důchodu) nepočítáme," uvedl. V případě normy Euro 7 pak je demonstrace směřovaná proti něčemu, co vláda sama kritizuje.

Za komentář podle Fialy téměř nestojí ani prohlášení, že se vláda v Jeseníku před demonstrací chtěla skrýt. "Nikomu nesvědčí přílišná sebestřednost, nikdo si nesmí myslet, že je středem světa. Myšlenka, že by vláda organizovala nějaká jednání podle toho, že někdo ohlásí demonstraci, je absurdní a do značné míry úsměvné," uvedl. Termín byl podle něj daný měsíce, aby si členové vlády udělali prostor v kalendáři, řekl premiér po zasedání vlády.

Také další ministři při příchodu na jednání v Jeseníku odmítali, že by vláda do Olomouckého kraje před protestem utekla. "Výjezdní zasedání bylo nějakou dobu plánované, nemůžeme přizpůsobovat agendu tomu, že se někdo zrovna rozhodne demonstrovat," uvedl ministr průmysl Jozef Síkela (STAN). Také podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) byl výjezd v plánu dlouho dopředu. Bartoše zarazila účast Babiše, který před několika lety sám hovořil o nutnosti zvýšit věk odchodu do důchodu.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější