Dnešní testování neočkovaných žáků objevilo nakažené, některé třídy jsou v karanténě

Dnešní testování neočkovaných žáků na covid-19 v 31 okresech objevilo nakažené, některé třídy jsou v karanténě. Vyplývá to z informací ČTK od škol a jejich zřizovatelů. Testování se dnes týkalo přibližně 765.000 dětí, tedy přibližně poloviny žáků základních a středních škol v Česku.

Ilustrační foto

Pokud se žáci odmítli testovat a nemají ani doklad o prodělání nemoci v posledním půl roce, budou muset mít při výuce roušku. Bezinfekčnost musí doložit také učitelé, kteří si ale testy musí zajistit sami. V druhé polovině listopadu už ministerstvo zdravotnictví pokračování v antigenním testování žáků neplánuje.

Například ve školách v Jihlavě dnes testování zachytilo 45 pozitivních žáků a dva zaměstnance. "Na ZŠ Kollárova máme ode dneška pět tříd v karanténě plus sedm spojených skupin anglického jazyka, kde byl pozitivní učitel, vzhledem k tomu, že očkované děti zůstávají ve třídách, je situace s výukou velmi složitá. Na ostatních školách je maximálně jedna třída v karanténě," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

V Základní škole Vratislavova v Praze 2 mělo dnes pozitivní antigenní test pět dětí ze dvou tříd. Testovala se většina z 325 žáků, které škola má. "Ti malí na základní škole nejsou vůbec očkovaní a na druhém stupni to je asi pětina, co je očkovaná," řekl ředitel školy Jiří Trunda. V uplynulých týdnech byly podle něj dvě třídy v karanténě a aktuálně jsou opět dvě.

V Moravskoslezském kraji se testovalo ve všech okresech vyjma Bruntálska. Ředitel Základní školy Miroslava Tyrše v Hlučíně na Opavsku Zdeněk Ševčík dnes ČTK řekl, že testování žáků ve školách by mělo být celoplošné a častější. V hlučínské škole dnes testy odhalily tři pozitivní děti, minulý týden jedno. Vinou epidemie je ve škole v karanténě jedna třída.

Právě ve školách jsou ohniska koronaviru v Libereckém kraji, řekl dnes ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Alespoň jedna třída je podle něj v karanténě na 57 školách v kraji, z toho 37 je základních. Nakazilo se zhruba 250 žáků a pedagogů - téměř třetina nakažených v kraji jsou podle něj děti a mládež do 18 let, uvedl. Nákaza se podle Valenty objevila i v některých podnicích a na ubytovnách, školy ale dominují.

Ministerstvo zdravotnictví pro dnešek rozšířilo počet osmi regionů z minulého týdne o další, kde se v minulém týdnu zhoršila epidemická situace. Druhé kolo testování se uskutečnilo v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. První kolo pak v Praze a okresech Beroun, Kolín, Praha-západ, Praha-východ, Strakonice, Český Krumlov, Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Rokycany, Louny, Olomouc, Šumperk, Jihlava, Blansko, Brno-město, Vyškov, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Kroměříž, Vsetín a Zlín. V těchto regionech se druhé kolo testování uskuteční 15. listopadu.

Jako hranici pro lokální testování ve školách určilo ministerstvo zdravotnictví sedmidenní výskyt nákazy 300 případů na 100.000 obyvatel. Pro první termín byla rozhodující data ze soboty 23. října, pro druhý ze soboty 30. října. Epidemie se ale mezitím zhoršila i v dalších okresech. Kvůli víc než týdennímu zpoždění dat si ministerstvo zdravotnictví vysloužilo kritiku některých opozičních politiků i ministra školství Roberta Plagy (za ANO), podle kterých by se mělo rozhodovat spíš podle predikcí.

I když epidemie roste a k sobotě hranici 300 nových případů na 100.000 obyvatel za týden překonalo 61 okresů, další už se mezi testované zařazovat nebudou, rozhodla v neděli hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Po 15. listopadu ministerstvo zdravotnictví už pokračovat v antigenním testování žáků neplánuje. Podle Svrčinové a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové tyto testy často nezachytí bezpříznakové nakažené, což děti většinou jsou.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto minulý týden řekl, že je lepší testovat v ohnisku nákazy třeba celou školu PCR metodou na základě rozhodnutí hygieniků. Podle Svrčinové chtějí v následujícím období hygienici testovat hlavně žáky, kteří mají symptomy.

Témata: Praha | školství

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější