V roce 2022 zvyšovalo mzdy 69 procent zaměstnavatelů, letos to plánují opět

V roce 2022 zvyšovalo mzdy 69 procent zaměstnavatelů z výroby, automobilového průmyslu a logistiky, stejný podíl firem chce zvýšit mzdy i letos. Téměř čtvrtina hodlá posílit i poskytované benefity. Velké propouštění letos společnosti zatím neplánují, ke snížení počtu zaměstnanců přistoupí 15 procent podniků, dvě třetiny z nich maximálně o pět procent. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Ilustrační fotografie.

Inflace a rostoucí ceny energií i prakticky všech komodit a služeb způsobily rostoucí tlak na zvyšování mezd. Podle průzkumu 69 procent zaměstnavatelů zvedlo mzdy plošně, dalších 17 procent se je snažilo upravovat mzdy individuálně. Podobný trend se dá očekávat i letos. Z těch, kteří chtějí zvýšit mzdy, je dvě třetiny hodlají zvýšit o šest až deset procent, třetina o méně než pět procent a šest procent zaměstnavatelů o 11 až 30 procent, ukázal průzkum.

Inflační tlaky se zaměstnavatelé v loňském roce snažili zjemnit v mnoha případech navyšováním benefitů. Na 28 procent firem zavedlo nové nebo zvýšilo hodnotu těch stávajících, vyplývá z průzkumu. Nejčastěji šlo o zvýšení příspěvku na stravné, případně zvýšení hodnoty stravenky. V některých případech byly zavedeny i nové finanční benefity, jako například příspěvek na dopravu, jednorázový nebo pravidelný příspěvek na energie, či nové prémie, zjistila personální agentura.

Letos podle ní plánuje navýšit benefity 23 procent zaměstnavatelů, dvě pětiny z nich o šest až deset procent, větší polovina pak jen o méně než pět procent. I navzdory těžké ekonomické situaci firmy plánují v roce 2023 růst, tvrdí průzkum. Plných 41 procent společností chce letos své týmy rozšířit, tři procenta z nich o více než 30 procent a 15 procent o 11 až 30 procent. Zbytek se bude rozrůstat zhruba o pět procent, vyplývá z dat.

"I přesto, že rok 2023 přinese v některých oblastech silnější propouštění, než na jaké jsme byli zvyklí z předchozích let, boj o lidi přetrvá napříč všemi segmenty," uvedl ředitel Grafton Recruitment a Gi Group Martin Malo. Míra nezaměstnanosti podle něj lehce vzroste na čtyři až 4,5 procenta. Náchylnější k propouštění budou zejména energeticky náročnější sektory, míní.

Grafton průzkum uskutečnila on-line dotazováním mezi HR manažery firem z výroby, automobilového průmyslu a logistiky během loňského listopadu a prosince. Celkem se do něj zapojili respondenti ze 487 firem ze všech regionů ČR.

Témata: mzdy / platy

Související:

Nejnovější