V Šanghaji klesl denní přírůstek nákaz, jsou ale i mimo karanténní zóny

Nejlidnatější čínské město Šanghaj s 26 miliony obyvatel zaznamenalo za posledních 24 hodin 7333 případů nákazy koronavirem a 32 úmrtí, což je méně než o den dříve, kdy bylo hlášeno 7872 infekcí a 38 úmrtí. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg. Podle ní bylo ale 58 případů zjištěno mimo ty oblasti, kde platí přísný lockdown, což může zbrzdit postupné otevírání města.

Šanghaj

Všichni lidé, kteří mají pozitivní test, jsou posíláni do karanténních středisek. Karanténní zařízení, v nichž mnohdy končí také blízké kontakty infikovaných, se přitom mohou nacházet až několik stovek kilometrů od města, píše agentura AFP.

Lockdown v Šanghaji trvá již měsíc a mezi obyvateli vyvolal vlnu rozhořčení. Na sociálních sítích si stěžují na nedostatek potravin a dalších základních životních potřeb, problémy s přístupem ke zdravotní péči či na špatné hygienické podmínky v karanténních centrech.

Několik lidí ze Šanghaje, kteří měli negativní test na koronavirus, agentuře AFP řeklo, že byli nuceni opustit domovy a odebrat se do izolace daleko za město. "Neměli jsme na vybranou," prohlásila jedna z obyvatelek Šanghaje Lucy. "Policie nám řekla, že je v našem obytném komplexu příliš mnoho pozitivních případů a že v případě setrvání na místě by nám hrozilo velké riziko nákazy," dodala.

Společně se svými sousedy se tedy Lucy byla nucena vydat uprostřed noci více než 400 kilometrů do provizorního karanténního zařízení ve východní provincii An-chuej. Kdy se bude moci znovu vrátit domů, Lucy netuší.

V karanténním centru v provincii An-chuej pobývá i obyvatelka šanghajské čtvrti Ťing-an, která je známá díky buddhistickému chrámu a módním kavárnám. Také ona musela opustit domov navzdory negativnímu testu. Karanténní středisko označuje za "děsivé" a zdůrazňuje, že ona i sousedé z jejího obytného bloku "ztratili v šanghajské úřady důvěru".

"Kontroverzní opatření svědčí o silném tlaku vlády na místní úřady, aby uplatňovaly vůči covidu politiku nulové tolerance," uvedl specialista na zdravotní otázky v americké nezávislé Radě pro zahraniční vztahy Yanzhong Huang. "Státní úředníci jsou pravidelně propouštěni, pokud se v jejich lokalitě objeví ohnisko epidemie," dodal.

Peking, kde denně přibývají desítky nákaz, se zatím pro uzávěru nerozhodl a spoléhá na plošné testování a izolování infikovaných.

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených v posledních týdnech ohlásila řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů v poslední době pohybovaly až ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal nedávno na twitteru.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale počty nakažených zatím stagnují nebo klesají. Poslancům sněmovního zdravotního výboru řekl, že zlepšení by podle něj mohlo přinést teplejší počasí, přesto je viru v populaci stále mnoho.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Na rozdíl od předchozích dvou let ale počty nakažených s příchodem jara tak markantně neklesají. Podle Duška za to mohou subvarianty koronaviru, které jsou nakažlivější. Přesto je Česko mezi okolními zeměmi spíš výjimkou, neboť počty případů tam rostou. V Česku se od začátku epidemie laboratorně prokázalo už více než 3,8 milionu případů covidu-19.

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo 34 568 lidí

01.05.2024 21:16 Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo…

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím…

01.05.2024 18:55 Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži…

OSN: Pozemní operace izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou…

01.05.2024 09:51 Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou…

Estonsko obvinilo Rusko z toho, že ruší signály navigačního systému GPS

30.04.2024 21:03 Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší…

Trump dostal pokutu za porušování nařízení o zákazu komentování

30.04.2024 19:01 Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč)…

Izrael podnikne invazi do města Rafah, oznámil Netanjahu

30.04.2024 16:58 Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V…

USA zvažují sankce proti jednotce izraelské armády

30.04.2024 10:24 Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě…

Související:

Nejnovější