V USA budou platit nové limity spotřeby paliva u aut

Automobily prodávané v USA budou muset od roku 2023 splňovat nové limity spotřeby paliva, které dnes vydala administrativa prezidenta Joea Bidena. Nová omezení jsou o 25 procent přísnější než pravidla schválená někdejším prezidentem Donaldem Trumpem. O pět procent překonávají i hranici, kterou v srpnu navrhovala americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA).

Ilustrační fotografie.

"Stanovujeme rozhodná a tvrdá pravidla, která agresivně sníží znečištění, které ubližuje lidem a naší planetě - a zároveň ušetříme rodinám peníze," uvedl ve vyjádření šéf EPA Michael Regan.

Nové nařízení vstoupí v platnost od roku 2023 a jeho přísnost se bude každý rok zvyšovat o pět až deset procent. Podle návrhu předchozí vlády se limity měly zvyšovat o 1,5 procenta ročně. Své plné síly pak Bidenovo opatření dosáhne od roku 2026. Všechny automobily, včetně velkých SUV a pickupů, pak budou muset být schopny ujet 40 mil na jeden galon paliva, což odpovídá spotřebě asi 5,9 litru na 100 kilometrů.

Podle Regana se jedná o "obří krok vpřed" ve snaze splnit klimatické cíle Bidenovy administrativy. Opatřením se podle něj zároveň "vydláždí cesta k plně elektrické, bezemisní budoucnosti dopravy".

Podle vlády bude díky novému nařízení do roku 2026 na 17 procent všech nově prodaných aut plně elektrických nebo částečně elektrických. Již v roce 2023 budou tato vozidla podle propočtů vlády tvořit sedm procent veškerého vozového parku v USA.

EPA dále uvádí, že se nařízením nejen zpomalí tempo klimatických změn, ale zmírní se rovněž dopady znečištěného ovzduší na veřejné zdraví. Řidičům se rovněž sníží náklady vzhledem k menší spotřebě paliva, tvrdí agentura.

Biden si dal za cíl snížit emise skleníkových plynů nejméně o polovinu do roku 2030 a snaží se započít s rozsáhlým obratem od spalovacích motorů k elektrickým vozidlům. Za tímto účelem již například v minulosti propagoval elektrickou verzi pickupu Ford F-150, dlouhodobě nejprodávanějšího auta v USA.

Součástí Bidenova plánu bylo rovněž poskytnout Američanům daňovou úlevu v hodnotě 7500 dolarů (168.000 korun) na nákup nových elektrických vozidel. Toto opatření je nicméně součástí Bidenova obřího investičního balíku, který má nyní výrazně zkomplikovanou cestu ke schválení kvůli odmítavému postoji senátora Joea Manchina. Regan dnes řekl, že vláda bude dále bojovat za prosazení této daňové úlevy, i bez ní však pokládá nová pravidla ohledně spotřeby za "uskutečnitelná, cenově dostupná a dosažitelná".

Oznámení vlády přivítaly skupiny bojující za ochranu životního prostředí. Zástupci automobilek se k němu však postavili zdrženlivěji. Šéf koncernu AAI John Bozzella prohlásil, že zpřísnění oproti původně očekávaným limitům bude vyžadovat výrazné navýšení prodejů elektrických vozidel. "K dosažení těchto konečných cílů bude nepochybně zapotřebí přijetí podpůrných vládních opatření - včetně pobídek pro spotřebitele (...) a podpora americké výroby a rozvoj dodavatelských řetězců," uvedl v prohlášení Bozzella.

Témata: auto | USA | Joe Biden

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

Související:

Nejnovější