V USA postaví novou jadernou elektrárnu, na projektu se podílí Gates

Podnik zaměřený na pokročilou jadernou energii založený miliardářem Billem Gatesem TerraPower postaví experimentální jadernou elektrárnu s reaktorem chlazeným sodíkem ve Wyomingu. Projekt v hodnotě čtyř miliard USD (89,2 miliardy Kč) bude z poloviny financovat americká vláda a elektrárna vznikne v místě, kde bude v roce 2025 uzavřena uhelná elektrárna, napsala agentura Reuters.

Ilustrační fotografie.

V závislosti na udělení povolení by elektrárna o výkonu 345 megawattů měla být otevřena v roce 2028, což je termín stanovený Kongresem. Dodávat elektřinu by mohla zhruba 250.000 domácnostem.

Spojené státy soupeří ve vývoji vyspělých jaderných reaktorů s Čínou a Ruskem, které rovněž doufají, že se jim podaří postavit a vyvážet vyspělé reaktory. Tyto reaktory mají být menší, než tradiční, a teoreticky je bude možné stavět v odlehlých místech. Reaktor firmy TerraPower nazývaný Natrium má používat uran obohacený až na 20 procent, což je mnohem vyšší úroveň, než má jaderné palivo v současnosti.

Někteří odborníci na jadernou energetiku uvádějí, že vysoce obohacené palivo by mohlo být atraktivním cílem pro různé militantní skupiny, které budou chtít vytvořit jadernou zbraň. Zastánci moderních reaktorů však uvádějí, že tyto elektrárny jsou bezpečnější a vytvářejí méně odpadu.

Gates původně doufal, že postaví experimentální jadernou elektrárnu blízko Pekingu ve spolupráci se státní čínskou firmou China National Nuclear. TerraPower však byla nucena najít si nové partnery poté, co vláda Donalda Trumpa omezila jaderné dohody s Čínou. Současným partnerem je GE Hitachi Nuclear Energy.

Ve Wyomingu se těží nejvíce uhlí v USA. Projekt má po dobu výstavby zaměstnat 2000 lidí a po zahájení provozu v elektrárně najde práci 250 lidí.

Reaktor elektrárny je chlazen sodíkem. Zastánci projektu tvrdí, že bude výkonnější, bezpečnější a levnější, než tradiční jaderná energetika. Vlastnosti sodíku při přenosu tepla umožní, aby elektrárna byla chlazená vzduchem. Bude tak moci být rychle odstavena v případě nouze a absence nouzových generátorů a čerpadel sníží náklady, dodal generální ředitel TerraPower Chris Levesque.

Jiní jsou skeptičtí ohledně výhod chlazení pomocí sodíku ve srovnání s vodou používanou v běžných jaderných reaktorech. "Použití kapalného sodíku má mnoho problémů. Je to velmi těkavý materiál, který se může vznítit, pokud je vystaven působení vzduchu nebo vody," uvedl ředitel pro bezpečnost jaderné energetiky v neziskové organizaci na ochranu vědy Union of Concerned Sicentists Edwin Lyman. Země experimentují s rychlými reaktory chlazenými sodíkem již několik desetiletí, ale pouze Rusko uvedlo takový reaktor do provozu ve velkém měřítku, upozorni Lyman.

"Upřímně řečeno nechápu tu motivaci," řekla Lyman agentuře AP. "Jsou zde lidé, kteří jsou jejími silnými zastánci a tak trochu vyhráli tím, že přesvědčili Billa Gatese, že je dobré se touto technologií zabývat," prohlásil.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější