V USA skončila další banka, newyorská Signature Bank

Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank (SVB), které se stalo největším krachem banky v USA od zhroucení Washington Mutual v roce 2008.

USD, ilustrační fotografie

Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy USD (dva biliony Kč) a aktiva 110,36 miliardy USD, oznámilo ministerstvo financí státu New York.

Kontrolu nad Signature Bank převzala Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Všichni střadatelé budou odškodněni a daňoví poplatníci neponesou žádné ztráty, dodalo americké ministerstvo financí a bankovní regulační orgány ve společném prohlášení.

Signature byla komerční banka s pobočkami pro soukromé klienty v New Yorku, Connecticutu, Kalifornii, Nevadě a Severní Karolíně. Měla osm národních oblastí podnikání, včetně komerčních nemovitostí a digitálního bankovnictví. Téměř čtvrtina jejích vkladů byla ze sektoru kryptoměn, ale v prosinci banka oznámila, že své vklady související s kryptoměnami zmenší o osm miliard USD.

Signature Bank měla dlouhodobé vztahy s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho rodinou. Poskytovala Trumpovi a jeho podnikům běžné účty a financovala několik rodinných podniků. Své vztahy s Trumpem však přerušila v roce 2021 po lednových nepokojích u budovy Kapitolu a vyzvala Trumpa k rezignaci.

FDIC zřídil překlenovací nástupnickou banku, která od dnešního dne umožní klientům přístup k jejich finančním prostředkům. Vkladatelé a dlužníci Signature Bank se automaticky stanou klienty překlenovací banky. Ředitelem překlenovací banky byl jmenován bývalý ředitel firmy Fifth Third Bancorp Greg Carmichael, uvedla agentura Reuters.

Témata: Signature Bank | banky | USA

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější