V úterý začne přesun amerického vojenského konvoje přes Česko

Přesun amerického vojenského konvoje přes české území začne v úterý. Přes Českou republiku na Slovensko od 15. do 26. února přejede až 1500 amerických vojáků a 700 jejich vozidel. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo obrany. Přesun je naplánován v rámci cvičení Saber Strike 2022, které je součástí velkého mezinárodního cvičení Defender Europe 2022. Jednotky se vrátí v druhé polovině března.

Ilustrační foto

Až 1500 vojáků se 700 kusy kolové techniky bude cestovat v sedmi konvojích. "Americké jednotky pojedou v nočních až brzkých ranních hodinách tak, aby minimálně zasahovaly do silničního provozu. Každý konvoj bude rozdělen do skupin s rozestupy mezi sebou," uvedlo ministerstvo.

Stejně jako minulý rok Američané přenocují ve vojenském areálu Rančířov na Jihlavsku, kde už pro ně čeští vojáci nachystali tábor o kapacitě 350 míst. Konvoje vjedou na české území přes hraniční přechod Rozvadov a budou pokračovat po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do Rančířova. Další den navečer pak vyrazí na hraniční přechod Břeclav po silnici I/38 a dálnicích D1 a D2. Konvoje doprovodí vojenští policisté, kteří budou spolupracovat se státní policií. V druhé polovině března pak jednotky použijí stejnou trasu v opačném směru při návratu ze cvičení.

"Během přesunů všichni vojáci musí dbát na dodržování veškerých platných hygienických opatření," uvedlo ministerstvo. Přejezd podle něj schválila i hlavní hygienička ministerstva obrany. Zároveň úřad poznamenal, že se termíny i počty mohou v souvislosti s epidemií koronaviru měnit.

Součástí cvičení Saber Strike, který vláda schválila loni na podzim, bude i cvičení s dalšími americkými jednotkami ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště. To se bude konat v první polovině března, zúčastnit by se ho mělo řádově několik desítek kusů techniky. Do cvičení se zapojí američtí a čeští vojáci, kteří se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO).

Konvoj bude Českem projíždět v rámci velkého cvičení Defender Europe 2022. Jde o jedno z největších cvičení, které se v Evropě konají. Podrobnosti o letošní podobě zatím NATO nezveřejnilo. Loni se ho zúčastnilo několik tisíc vojáků z téměř tří desítek zemí a trvalo několik týdnů. Zadáním bylo cvičit nasazení amerických sil o síle jedné divize z USA do Evropy a jejich přesun do východních členských zemí. Součástí byl i seskok několika tisíc výsadkářů v Pobaltí, Bulharsku a Rumunsku.

Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal například konvoj asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců.

V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje. Třeba v roce 2018 projelo Českou republikou dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků americké armády. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky armády USA.

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější