Václavské náměstí obsadili odpůrci povinného očkování

Kolem 3500 lidí podle policie dnes odpoledne prošlo Prahou z pražského Václavského na Hradčanské náměstí při demonstraci proti povinnému očkování proti covidu-19. Vládu vyzývali ke zrušení vyhlášky o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let, kritizovali účinnost vakcín, očkování dětí či nošení roušek. Policie nezaznamenala žádný incident ani narušení veřejného pořádku, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Rybanský.

Demonstrace, ilustrační fotografie.

Demonstranti se na akci, kterou svolala iniciativa Chcípl PES, sešli na Václavském náměstí ve 14:00. Mluvčí uvedl, že podle odhadu policie jich tam na počátku bylo na 3000, postupně se přidávali další a na pochod městem se kolem 15:30 vydalo kolem 3500.

Policejní odhady podle Rybanského původně uváděly až 4000 lidí v pochodu, později je ale upřesnily na 3500 účastníků pochodu.

Prostor před sochou sv. Václava demonstrující se státními vlajkami a transparenty zaplnili kolem 14:00 až k ústí Opletalovy ulice a stáli i na přilehlé vozovce. Následně se vydali přes Můstek a Revoluční ulici k sídlu vlády ve Strakově akademii, odkud směřovali na Hradčanské náměstí, kde podle zpravodaje ČTK kolem 18:00 pochod zpěvem státní hymny ukončili. Organizátoři zároveň oznámili, že do konce ledna se uskuteční ještě další podobné demonstrace. Po celou dobu na akci dohlíželi policisté, kteří na trase pochodu zastavovali i dopravu.

Protesty se konaly v sobotu v dalších městech po celé zemi. Zřejmě nejvíc lidí se sešlo v Brně, jehož centrem prošel průvod asi 2000 protestujících.

V Praze mezi řečníky vystoupil např. lékař a člen paralelní lékařské komory Miroslav Havrda. "Čeho bychom se báli? Ničeho. Nejhorší je smrt z vyděšení. Chováme se slušně a žijeme svobodně," řekl. O zdraví obyvatel podle něj dnes rozhodují lidé, kteří s pacienty nikdy nepracovali, jmenoval laboratorní vědce, biochemiky nebo statistiky. Na lékařské fakultě Univerzity Karlovy existuje podle něj tajná směrnice, která znemožní dostudovat neočkovaným studentům.

Akce se zúčastnili také zástupci tzv. deklarací lékařů, sester, právníků, studentů, členů Integrovaného záchranného systému (IZS), policie či armády. Vakcíny podle signatářů deklarací nefungují a způsobují nevratné vedlejší účinky. Zrušit by se podle nich mělo očkování malých dětí. Nelíbí se jim ani povinné nošení respirátorů, kritizovali i informování veřejnosti o očkování. Deklarace zmíněných profesních skupin, které nejsou právně závazné podle petičního zákona, na internetu podepsalo přes 82.000 lidí. Tisíce signatářů uvedly, že pracují v těchto oborech.

Za deklaraci lékařů promluvili Václav Hrabák a Dana Vorlíčková. Podle nich očkování ani přeočkování nedává mysl a naopak se prý objevují negativní dopady jako trombózy, ochrnutí, zhoršení zraku nebo roztroušená skleróza. Vorlíčková označila očkování proti covidu za šílený experiment a "jeden z největších medicínských experimentů v dějinách lidstva". Podle jejích slov je absurdní, že se dva roky životy lidí řídí covidem. "Je na každém člověku, co si nechá vpravit do těla," dodala.

Na pódiu vystoupili zástupci zdravotních sester, hasičů nebo policistů a vojáků. Dobrovolný hasič Tomáš Janda řekl, že očkování nebrání přenosu. "Většina národa si nechává svobodu brát bez jakéhokoliv odporu. Chci dál svobodně žít a být dobrovolným hasičem," řekl. Hasičce Haně Šolcové se na vakcínách nelíbí, že prý nemají dokončené klinické studie.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako protest proti opatřením omezujícím provoz restaurací. Jako politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES poté kandidovala ve sněmovních volbách, ve kterých hnutí získalo 0,4 procenta hlasů. Po volbách se na jejích akcích začaly podílet desítky drobných uskupení a stran, které sdílí kritický pohled na kroky vlády.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější