Válek: Rizikové skupiny obyvatel by před další vlnou covidu měly být přeočkované

Rizikové skupiny obyvatel by před další vlnou koronavirové infekce očekávanou letos na podzim měly být přeočkované proti nemoci covid-19, řekl dnes český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek po schůzce se svým slovenským kolegou Vladimírem Lengvarským.

Vlastimil Válek

Bratislava i Praha podle obou ministrů také připravují smlouvu o spolupráci svých záchranných služeb tak, aby záchranáři pro případ potřeby mohli pomáhat na druhé straně společné hranice.

"Musíme se připravit na podzim, kdy nás bezesporu čeká další vlna. Všichni rizikoví občané našich zemí by měli být přeočkováni, především senioři, kteří mají nadváhu a další nemoci," uvedl Válek. Podle něj je to jediná bezpečná cesta, jak zabránit tomu, aby tito lidé zemřeli.

Podle českého ministra pacienti v souvislosti s covidem-19 umírají především proto, že nejsou očkovaní. "Virus tady vždy bude, nikdy nezmizí. Virus zmutoval, naučil se poznávat svého hostitele, tedy člověka. Domnívám se, že Evropa bude muset očkovat proti covidu stejně, jako se očkuje proti chřipce a jakémukoliv jinému infekčnímu onemocnění, kdy se dospělí očkují," uvedl Válek.

Na Slovensku i v Česku je nyní situace v souvislosti s koronavirovou nákazou nejlepší za posledních několika měsíců, obě země také už odbouraly dřívější výrazné epidemické restrikce. Slovensko v očkování proti covidu-19 výrazněji zaostalo za průměrem EU.

Lengvarský řekl, že Slovensko a Česko dokončují přípravu dohody o spolupráci záchranných služeb v příhraničních oblastech a u větších zásahů. Cílem je, aby se pacientovi dostala pomoc v co nejkratší době bez ohledu na to, ze které země k němu záchranáři vyrazí.

"Princip je v tom, aby slovenské a české záchranné služby byly v příhraničních oblastech propojeny tak, aby v případě, že slovenská sanitka je blíže k českému pacientovi na české straně, a naopak, jejich služby byly koordinovány. V neposlední řadě, aby byly ulehčeny zásahy při hromadném postižení osob, viděli jsme to při tornádu na Moravě," řekl Lengvarský.

Zmíněná dohoda bude prezidentským typem smlouvy a Válek by uvítal, pokud by vstoupila v platnost na začátku příštího roku.

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených v posledních týdnech ohlásila řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů v poslední době pohybovaly až ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal nedávno na twitteru.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale počty nakažených zatím stagnují nebo klesají. Poslancům sněmovního zdravotního výboru řekl, že zlepšení by podle něj mohlo přinést teplejší počasí, přesto je viru v populaci stále mnoho.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Na rozdíl od předchozích dvou let ale počty nakažených s příchodem jara tak markantně neklesají. Podle Duška za to mohou subvarianty koronaviru, které jsou nakažlivější. Přesto je Česko mezi okolními zeměmi spíš výjimkou, neboť počty případů tam rostou. V Česku se od začátku epidemie laboratorně prokázalo už více než 3,8 milionu případů covidu-19.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější