Válka na Ukrajině může snížit globální růst o více než procentní bod

Ruská invaze na Ukrajinu by letos mohla ubrat více než jeden procentní bod z růstu světové ekonomiky, a naopak přidat 2,5 procentního bodu k inflaci. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V prosinci předpověděla, že globální hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce zvýší o 4,5 procenta.

Ilustrační fotografie.

"Válka už vedla ke značným hospodářským a finančním šokům, především na komoditních trzích," upozornila OECD. Vyzvala rovněž vlády svých členských zemí k cílenému zvyšování výdajů, které by podle ní mohlo snížit negativní dopady války na ekonomickou aktivitu zhruba o polovinu, aniž by výrazně zvýšilo inflaci.

Válka podle OECD nejvíce poškozuje evropské ekonomiky, zejména ty, které mají společnou hranici s Ruskem nebo Ukrajinou. Organizace odhaduje, že růst ekonomiky eurozóny by konflikt mohl snížit až o 1,4 procentního bodu.

OECD upozornila, že role Ruska a Ukrajiny ve světové ekonomice je v některých ohledech malá a že na globálním HDP se tyto země podílejí jen zhruba dvěma procenty. Dodala nicméně, že Rusko a Ukrajina hrají v globálním hospodářství významnou roli jako dodavatelé řady komodit, například obilí, zemního plynu a ropy.

Na půdě OECD dnes také začalo jednání globální sítě parlamentů s českou účastí. Poslanec Martin Exner (STAN) vystoupil v diskuzi věnované energetické bezpečnosti a zdůraznil nutnost zmenšit energetickou závislost na Rusko a potřebu maximálně podpořit Ukrajinu, informovala česká mise na twitteru

Témata: ekonomika | OECD

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější