Válka na Ukrajině ukazuje podle Pavla potřebu obrany státu

Prezident Petr Pavel na středeční konferenci pořádané v rámci spolupráce akademické obce a české armády prohlásil, že je třeba vnímat reálné hrozby. Válka na Ukrajině podle hlavy státu jasně ukazuje, že obrana státu musí mít celospolečenský rozměr.

Petr Pavel

Pavel ve svém úvodním proslovu uvedl, že existují reálné hrozby, které někteří rádi přehlížejí a dávají ostatním nálepky těch, kdo chtějí válku. Vzhledem ke konfliktu na Ukrajině se podle něj nemá na nic čekat.

"Nechceme-li jen čekat, musíme pracovat na naší obraně. A je zde prostor pro spolupráci Armády ČR s Českým vysokým učením technickým, ale i s dalšími univerzitami a také s průmyslem. Zúročení univerzitního výzkumu, využití synergií armádou a výsledky spolupráce akademické a vojenské sféry přinesou ve finále výsledky nejen nám, ale i naším spojencům. Zvýšíme tak obranyschopnost, prestiž a kredibilitu naší země," řekl Pavel. "Mám radost, že se tato konference koná, a jsem připraven pomáhat, například poukazovat na problémy administrativní, finanční a jiné," zdůraznil prezident.

Válka na Ukrajině podle hlavy státu jasně ukazuje, že obrana státu musí mít celospolečenský rozměr. "V součinnosti s ČVUT chceme proto prosadit, aby i obranný výzkum byl takto vnímán. Rezort obrany aktuálně vynakládá ročně téměř 450 milionů Kč na výzkum a vývoj," sdělil náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka.

Armáda podle něj velice dobře vnímá dynamický rozvoj technologií, které mají zásadní dopad na způsob vedení války. "Proto inovace a technologie řadíme mezi šest strategických cílů výstavby schopností armády na následujících deset let. Požadavek na technologický rozvoj rezonuje i v nové Obranné strategii České republiky a v aliančních dokumentech," dodal Řehka. Podle něj i prezidenta má posílení české obrany celoevropský význam.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček je pak přesvědčen, že připravenost české společnosti k obraně a odstrašení těch, kdo svých cílů chtějí dosáhnout násilím a válkou, nabývá na důležitosti. "Zde vidím velice důležitý úkol a cíl pro naši univerzitu a akademickou sféru obecně. Jde o to, abychom společně s našimi obrannými složkami vybudovali něco, co bych nazval inteligentní odstrašující silou, která dokáže odradit naše potenciální protivníky. Je přece součástí naší role a mise univerzit podporovat společnost, ve které univerzity existují," řekl Petráček a připomněl, že v diskusi tohoto zásadního tématu je dnes zastoupeno celkem 13 vysokých škol.

Shodu nalezli všichni řečníci v tom, že je třeba posílit investice do výzkumu, navyšovat konkurenceschopnost, snížit fragmentaci úsilí a spojovat jednotlivé segmenty, zavést inovační řešení i v podnicích v odvětví obrany. Významné je hledání finančních zdrojů a práce na zjednodušení akvizičních procesů. "Při výzkumu a zavádění inovací do práce nelze mít akviziční procesy armády nastavené na roky," uvedl prezident Pavel. "Je také třeba změnit mentální nastavení v pohledu na financování výzkumu, nebát se riskovat, pokud se chceme vymanit z průměrnosti," dodal.

Konference nazvaná O významu spolupráce akademické obce a obranných složek Armády ČR byla dalším počinem, navazujícím na Memorandum o spolupráci, jež ČVUT a Armáda České republiky uzavřely loni v dubnu. Kromě prezidenta Pavla se jí jako hlavní hosté a řečníci účastnili generálporučík Řehka či česká velvyslankyně při Evropské unii Edita Hrdá.

Témata: Petr Pavel

Pavel podepsal úpravu pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

29.04.2024 18:50 Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová…

Pavel vzal na vědomí rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání

29.04.2024 08:49 Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o…

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Související:

Nejnovější