Válka na Ukrajině: Ukrajinci podle generálního štábu odrazili ruské útoky u Bachmutu

Ukrajinští vojáci za uplynulý den odrazili ruské útoky u deseti obcí na Donbasu včetně Bachmutu, který je už měsíce místem nejzuřivějších bojů z celé fronty. Uvedl to ukrajinský generální štáb v ranním hodnocení událostí na frontě. Pokračující obrana Bachmutu na severu Doněcké oblasti je podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) strategicky rozumným krokem i přes vzrůstající náklady a může vést k vyčerpání ruských vojsk.

Ukrajinská armáda

Ruské ministerstvo obrany dnes opět oznámilo, že jeho síly zlepšují své pozice v jihoukrajinské Záporožské oblasti.

Ruská armáda pokračuje v ofenzivě ve směru na Bachmut, kde při operacích stále častěji využívá letectvo, uvedl ukrajinský generální štáb. Obranné síly Ukrajiny podle něj za uplynulý den odrazily útoky u obce Novoselivske v Luhanské oblasti a obcí Bilohorivka, Krasna Hora či Pervomajske v Doněcké oblasti.

"Během útočných operací ve směru na Záporoží zaujaly jednotky Východního vojenského okruhu výhodnější terén a pozice," uvedlo dnes ve vlastním hodnocení ruské ministerstvo obrany. Podle agentury Reuters také úřad tvrdí, že ruští vojáci připravili o život jednotky protistrany a zničili techniku, včetně bojových vozidel a houfnic.

"Pokud jde o situaci v záporožské sekci - nepřítel neprovádí aktivní a rozsáhlé operace," uvedl podle agentury Ukrinform jeden z mluvčích ukrajinské armády Jevhen Jerin. Zároveň sdělil, že invazní armáda se tam pravidelně pokouší napadat pozice ukrajinské armády, tyto výpady podle něj provádějí malé skupiny do deseti vojáků. Ruští vojáci místy dosáhli na některých místech určitých úspěchů, řekl Jerin a dodal, že všechny pozice ukrajinských ozbrojených sil jsou v současné době obnoveny.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Vysoce postavený činitel Bílého domu, který si přál zůstat v anonymitě, v sobotu uvedl, že Ukrajina si nepotřebuje Bachmut udržet za každou cenu. Kyjev by se místo toho měl připravovat na rozsáhlou jarní ofenzivu proti ruským vojákům, řekl činitel. Podle ISW je sice pravda, že náklady na obranu Bachmutu jsou značné a pravděpodobně stojí Ukrajinu zdroje, které by bylo možné využít pro zahájení protiofenzivy, ale Ukrajina by za uvolnění města Rusku draze zaplatila.

"Samotný Bachmut není operačně ani strategicky významný, ale pokud by jej ruská vojska obsadila poměrně rychle a levně, mohla by doufat v další rozšíření operací. Ukrajinu by to naopak donutilo budovat obranné pozice v méně příznivém terénu," píší analytici. Nelze podle nich zlehčovat ani politický význam, který Bachmut má, a v reakci na vyjádření zmíněného činitele experti poznamenali, že Spojené státy nemusely rozhodovat o postoupení města nepříteli od roku 1865.

Ukrajinské síly nyní okolo Bachmutu patrně sází na postupné vyčerpání ruských jednotek. Podobný model použily už loni na začátku léta, kdy se ruská vojska snažila několik měsíců prolomit obranu ve městech Severodoněck a Lysyčansk. Druhé z měst dobyla až po ukrajinském ústupu, přičemž město pro Rusko nemělo žádný operační význam a výsledkem této ofenzivy byla stagnace ruské ofenzivy na Donbasu po celé léto a podzim loňského roku, píše ISW.

"Ukrajinská obrana Bachmutu pravděpodobně přispěje k podobnému výsledku - ruské síly do oblasti proudí od května 2022 a zatím nedosáhly žádného operačně významného pokroku, který by vážně ohrozil ukrajinskou obranu oblasti," píše ISW. "Ukrajinské síly účinně soustředí ruské jednotky, vybavení a celkové operační zaměření na Bachmut, čímž brání Rusku v pokračování ofenzivy v jiných částech bojiště," dodávají analytici.

Institut také uvádí, že Ukrajina nemůže této situace využít ve svůj prospěch částečně i kvůli zpomaleným či zpožděným dodávkám zbraní ze Západu.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější