Válku v Izraeli má zastavit příměří. Tel Aviv se dohodl s Hamásem

Izraelská vláda schválila dohodu o dočasném příměří v Pásmu Gazy, na základě které má palestinské militantní hnutí Hamás propustit zhruba 50 rukojmích. Hamás dohodu přivítal s tím, že dojde k osvobození 150 Palestinců a přísun humanitární pomoci do Gazy.

Ilustrační fotografie.

Podle dohody má Hamás propustit alespoň 50 z celkových asi 240 rukojmích, které zadržuje v Pásmu Gazy od útoku ze 7. října. Izraelská vláda oznámila, že bude prodlužovat přestávku v bojích o jeden den za každých deset propuštěných rukojmích.

"Izraelská vláda se zavázala vrátit všechny rukojmí do jejich domovů. Dnes v noci schválila plán první fáze dosažení tohoto cíle," uvedl v prohlášení úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Nebylo stanoveno přesné datum začátku dočasného příměří. Izrael uvedl, že mezi první propuštěné rukojmí budou patřit ženy a děti.

Podle dohody mají izraelské úřady propustit 150 palestinských žen a dětí z izraelských věznic. Hamás, který dohodu potvrdil, uvedl, že první budou propuštěny ženy a děti, ale v prohlášení úřadu izraelského premiéra palestinští vězni nebyli zmíněni.

Před hlasováním o dohodě uvedl Netanjahu, že Izrael po skončení dočasného příměří bude pokračovat v ofenzivě proti Hamásu.

Dohodu schválil izraelský kabinet výraznou většinou. Podle Times of Israel dohodu podpořila většina z 38 členů kabinetu, proti byli jen ti za krajně pravicovou stranu Židovská síla (Ocma Jehudit).

Podle vysoce postaveného představitele Bílého domu, který si přál zůstat anonymní, má Hamás začít propouštět rukojmí asi 24 hodin po schválení dohody všemi stranami. Izraelská média naznačují, že první rukojmí by mohli být propuštěni nejdříve ve čtvrtek.

Mezi 50 propuštěnými zajatci, které Hamás drží v Pásmu Gazy, jsou i tři Američané, včetně jednoho dítěte, uvedla agentura Reuters.

Představitelé Spojených států, Evropské unie a Ruska dohodu vítají. Termín klidu zbraní, který by měl být podle Kataru znám do 24 hodin, plánuje EU využít k poskytnutí humanitární pomoci do Pásma Gazy, jak uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Americký prezident Joe Biden vyjádřil mimořádnou radost nad zprávou o příměří. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) zdůraznil svou ochotu pomoci. I Evropská komise udělá vše pro to, aby využila tuto přestávku k poskytnutí humanitární pomoci do Gazy.

"Jsem nesmírně potěšen, že některé z těchto statečných duší, které prožily týdny zajetí a nevýslovného utrpení, se po úplném naplnění této dohody shledají se svými rodinami," uvedl Biden. Poděkoval představitelům Kataru, Egypta a Izraele za jejich úsilí a zdůraznil důležitost dodržení všech aspektů dohody, s tím, že hodlá zůstat v kontaktu s představiteli těchto států.

Izraelský prezident Jicchak Herzog vyjádřil podporu dohodě o propuštění rukojmích. "Je to morální a etická povinnost, která správně vyjadřuje židovskou a izraelskou hodnotu vykoupení zajatců, a doufám, že to bude významný první krok pro návrat všech rukojmí domů," řekl Herzog.

Témata: Izrael | Hamás | Gaza

Duely, které bude sledovat celá Amerika. Biden a Trump kývli na televizní…

16.05.2024 18:42 Nejméně dvě televizní debaty mají proběhnout v rámci boje o Bílý dům. Úřadující prezident Joe Biden…

Zelenskyj i armáda tvrdí, že se zlepšuje situace v Charkovské oblasti

16.05.2024 16:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat…

Fico je po atentátu nadále ve vážném stavu, uvedl Kaliňák

16.05.2024 14:42 Aktualizováno Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými…

Policie obvinila pachatele atentátu na Fica. Hrozí mu doživotí

16.05.2024 11:19 Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě…

Fico je na operačním sále tři a půl hodiny. Jeho stav je vážný

15.05.2024 21:07 Slovenský premiér Robert Fico, který utrpěl při středečním atentátu průstřel břicha, je na…

Atentát na Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel

15.05.2024 18:04 Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel a básník…

Slovenského premiéra Fica postřelili po jednání vlády

15.05.2024 15:31 Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) někdo ve středu postřelil, informovala agentura TASR.…

Zelenskyj ruší cesty do Evropy kvůli dění na Ukrajině

15.05.2024 12:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle zdrojů ze španělské královské rodiny zrušil svou…

USA plánují poskytnout nové zbraně a munici Izraeli

15.05.2024 09:04 Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena údajně klíčovým zákonodárcům oznámila, že Izraeli…

Polsko podle Tuska překazilo sabotáže

14.05.2024 21:39 Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez…

Související:

Nejnovější