Sněmovna odhlasovala vládní konsolidační balíček, posunula ho do druhého čtení

V pátek dopoledne se poslanci vrátili k úvodní debatě o kontroverzním vládním konsolidačním balíčku. Ke slovu se v průběhu dne dostaly desítky řádně přihlášených poslanců, především šlo o opoziční zákonodárce z řad hnutí ANO a SPD. Sněmovna odhlasovala za podpory koaličních poslanců posunutí zákona do druhého čtení.

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová po druhé hodině odpolední ukončila 71. první schůzi. Opoziční poslanci vyzvali k zamítnutí konsolidačního balíčku, které ale Sněmovnou neprošlo. Plénum však poslalo balíček k projednání do výborů. Jednání bude pokračovat příští středu od deváté hodiny ranní. Druhé čtení nadejde po prázdninách.

Celá více než dvoudenní schůze se setkala s dlouhými obstrukcemi ze strany opozice. EuroZprávy.cz proto oslovily poslance Martina Exnera (STAN). Podle něj nemá cenu reagovat na výstupy poslanců, které jsou úplně nebo za hranou slušnosti. „Každý koaliční výstup vyvolá následně řadu faktických poznámek, čímž se protahuje čas jednání. Už několikrát jsem měl chuť jít k řečnickému pultíku, ale tím bych jenom nahrával opozici v obstrukcích,“ vylíčil.

Hned na začátku se slova ujal předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Dostal se ke kritice vlády i České národní banky. „Proč za korunu mají občané platit větší úrok než za euro? Jakou logiku to má, když vyvážíme do Evropské unie? Poškodili jste všechny, ČNB nechala banky za poslední rok tímto vydělat,“ rozčiloval se.

Podle něj se proti inflaci postavila pouze bývalá vláda ANO a ČSSD. „Když jste říkal, pane premiére, že se odstřihnete od ruské ropy, tak ona tady pořád teče. Díky silnější koruně to ale bylo fajn,“ pokračoval.

„Pan ministr Síkela neustále mluví o tom, kolik má plynu. Samozřejmě, že ho má. Vždyť ČEZ má kontrakt s Gazpromem, tak už přestaňte lhát těm lidem. To je neuvěřitelné,“ řekl.

Sněmovna přerušila projednávání balíčku o půlnoci ze středy na čtvrtek, po zhruba deseti hodinách od zahájení jednání. Během noci se do debaty přihlásilo dalších 36 poslanců, kteří se přidali k původním pěti desítkám. Zákonodárci si také na návrh Marka Bendy (ODS) odsouhlasili pokračování jednání po 19. a 21. hodině, přičemž v 19:22 byla vyhlášena hodinová pauza. Poté se diskuze opět rozjela.


Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že debata může trvat velmi dlouho, ale koalice je na to připravena. Opozice, jak se očekávalo, kritizuje balíček a navrhla, aby ho Sněmovna zamítla již v prvním čtení. Poslanci plánovali také hlasovat o návrhu na vrácení zákona vládě k dalšímu upřesnění, což se obecně považuje za mírnější formu zamítnutí. S ohledem na koaliční většinu se předpokládalo, že Sněmovna pošle balíček ke zpracování do výborů.

Zástupci opozičních stran ANO a SPD tvrdí, že vláda pouze zvyšuje daně občanům, firmám a podnikatelům. Zástupci vládního tábora často reagují na projevy opozičních řečníků, zejména pokud se týkají konkrétních bodů obsažených v návrhu.

Vládní soubor opatření navržených ke zlepšení státního rozpočtu má celkově přinést 97,7 miliardy korun v příštím roce a dohromady 150,7 miliardy korun v příštích dvou letech. Předpokládá se však, že balíček projde v Sněmovně určitými změnami, o nichž se koalice dohodne.

Během středeční debaty měli přednostní právo na vystoupení řečníci. Jednání bylo provázeno slovními střety mezi opozicí a koalicí a vzájemnou kritikou hospodaření státu. První poslanec se dostal k řečništi asi po sedmi hodinách od začátku debaty.

Vláda schválila návrh zákona o reformě penzí. Věk odchodu do důchodu…

30.04.2024 14:41 Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma…

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí buď výrazné snížení důchodů nebo…

30.04.2024 12:06 Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní.…

Pavel podepsal úpravu pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

29.04.2024 18:50 Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová…

Pavel vzal na vědomí rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání

29.04.2024 08:49 Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o…

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Související:

Nejnovější