Verdikt nad Johnsonem se po výbušné zprávě k večírkům odkládá

Britský premiér Boris Johnson patrně ustál zveřejnění prvních závěrů vládního vyšetřování kolem možného porušování protiepidemických opatření v Downing Street, aféra Partygate ale ani po dalším bouřlivém odpoledni v poslanecké sněmovně rozhodně není u konce.

Boris Johnson

Tak hodnotí některá média vývoj poté, co úřednice Sue Grayová ve své předběžné zprávě popsala "selhání" v premiérské kanceláři v souvislosti s loňskými a předloňskými večírky. Analýzy upozorňují, že londýnská policie nyní vyšetřuje i několik akcí, do kterých byl zapojen také Johnson.

Již dva měsíce trvající skandál kolem sešlostí v dobách přísných karanténních restrikcí dominuje titulním stránkám všech britských celostátních deníků, včetně bulvárního Daily Star, který politická témata zdůrazňuje málokdy. Dnes hlásí, že Johnson "dostal naloženo" v podobě "brutální zprávy" kontrolorky Grayové. Další bulvární deník Daily Mirror uvádí, že ačkoli policie nyní vyšetřuje "12 večírků" včetně jednoho v bytě samotného premiéra, Johnson při vystoupení před poslanci neukázal ani špetku studu.

Ministerský předseda od počátku odmítá uznat, že by v Downing Street byla porušována covidová pravidla, toto stanovisko ale v pondělí dostalo další tvrdou ránu. "Teď to máme černé na bílém a všichni to vidí: V nejvyšších vládních kruzích se porušovala pravidla, když země zažívala lockdown," napsala hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová o zprávě Grayové, podle níž se některé akce v premiérském sídle "neměly konat". "Premiérovo původní tvrzení, že veškerá pravidla byla dodržována, se nyní zdá skoro směšné," dodává Kuenssbergová.

Přesto ona i další komentátoři soudí, že Johnsonovo premiérství i nejnovější otřes ustálo. Bezprostředně po publikaci prvních závěrů se podle všeho nekonala vlna výzev ze strany poslanců Konzervativní strany, která by vedla ke spuštění interního hlasování o důvěře v lídra.

"Celé týdny nám říkali, abychom 'počkali na Sue Grayovou', ale jakmile její zpráva dorazila, bylo jasné, že den zúčtování se odkládá," napsala politická zpravodajka televize Sky News Beth Rigbyová. Odkazovala i na to, že vláda zatím zdaleka nepublikovala veškerá zjištění zmíněné úřednice, neboť londýnská policie si kvůli svému vlastnímu vyšetřování vyžádala zadržení důkazů o části incidentů. "Konzervativní poslanci, kteří nejsou s Johnsonem spokojení, si pravděpodobně počkají na kompletní zjištění Grayové, než se rozhodnou, zda pošlou dopis volající po hlasování (o nedůvěře)," uvádí ve své analýze list Finacial Times (FT).

Tento i další zdroje tak zdůrazňují, že skandál Partygate rozhodně neskončil. Podle bulvárního deníku Daily Mail jsou po pondělním odhalení vláda i celá země stále "zaseklé v nejistotě", zatímco se čeká na další závěry. "Konsenzus ve Westminsteru je dnes ráno takový, že Johnson možná o měsíce odsunul svůj den zúčtování, až do chvíle, kdy policie rozhodne, zda osobně porušil pravidla, která během pandemie nastavil pro celou zemi," shrnuje web Politico.

Londýnská policie přitom vyšetřuje i nejméně čtyři "lockdownové večírky", v nichž byl přímo zapojen premiér, píše deník The Times. Připomíná i pondělní oznámení policie, že detektivové v této souvislosti obdrželi více než 300 fotografií. Podle FT se očekává, že policie začne do několika týdnů vypisovat pokuty pro účastníky akcí, které byly v rozporu s platnými nařízeními. Zároveň ale nejspíš nebude o těchto krocích informovat, takže "možná nikdy nebude známo, kdo byl pokutován".

Celá kauza má mezitím dopady už i na mezinárodní scéně, neboť Johnson kvůli pondělnímu bouřlivému vývoji nedokázal uskutečnit plánovaný telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Takovéto jsou následky ve skutečném světě, když rozrušený premiér nezpůsobilý ke své funkci vede vládu, kterou zmítá chaos," reagoval za opoziční labouristy stínový ministr zahraničí David Lammy.

Konzervativní poslanec navrhl hlasování o nedůvěře

Britský premiér Boris Johnson by měl rezignovat. Napsal to dnes na twitteru poslanec vládnoucí Konzervativní strany Peter Aldous. Oznámil také, že podal písemnou žádost o hlasování o nedůvěře vůči Johnsonovi jako předákovi konzervativců. K vyvolání hlasování o nedůvěře musí takovou žádost podat alespoň 54 ze 359 konzervativních poslanců. Podle agentury Reuters není známo, kolik jich bylo podáno, ale někteří poslanci už oznámili, že tak učinili.

Johnson čelí nebývalému tlaku kvůli aféře přezdívané partygate, tedy v souvislosti s loňskými a předloňskými večírky v premiérském sídle a kanceláři. V pondělí Johnson zatím ustál zveřejnění prvních závěrů vládního vyšetřování kolem možného porušování protiepidemických opatření v Downing Street, ale mnohá média se domnívají, že aféra rozhodně není u konce. Analytici navíc upozorňují, že londýnská policie nyní vyšetřuje i několik akcí, do kterých byl zapojen osobně Johnson.

"Po velkém sebezpytování jsem dospěl k závěru, že ministerský předseda by měl rezignovat," uvedl Aldous, který v Dolní sněmovně zastupuje východoanglický volební obvod Waveney. "Nikdy předtím jsem takový krok neučinil a doufal jsem, že nebudu čelit tak nezáviděníhodné situaci. Jakkoli jsem si vědom, že ostatní se mnou nebudou souhlasit, domnívám se, že toto je v nejlepším zájmu země, vlády a Konzervativní strany," napsal Aldous.

Vládní zpráva vysoké úřednice Sue Grayové konstatuje, že některé akce v Downing Street, na nichž se podával i alkohol, představovaly vážná selhání klíčových lidí ve vládě a neměla se konat v době koronavirových uzávěr. Johnson se v pondělí před poslanci omluvil za své jednání a zároveň oznámil, že plánuje rozsáhlou restrukturalizaci a reformu svého úřadu, která ale nezahrnuje jeho vlastní rezignaci.

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější