Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn firmy Rybářství Nové Hrady

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn firmy Rybářství Nové Hrady. Příští týden budou muset utratit asi 1900 ptáků. V listopadu tam utratili veterináři kolem 2600 ptáků. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí, zbude z něj jediné hejno s asi 200 ptáky. Firma připustila, že chov, jenž čítal 5000 ptáků, možná skončí.

Ilustrační fotografie.

ČTK to dnes řekli veterináři a chovatelé. Veterináři utratí ptáky 21. a 22. prosince. Jde o čtyři haly, zapojí se desítky lidí včetně hasičů.

"Je mi to líto, protože je to padesát let šlechtění. Dělali jsme všechno pro to, abychom ten šlechtitelský chov u nás udrželi, aby česká husa byla zachovaná, abychom nebyli závislí jenom na dovozu. Ale bohužel, možná budeme muset přistoupit k likvidaci celého chovu," řekl ČTK ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

Ptačí chřipku H5N1 potvrdili veterináři u čtyř hejn hus domácích chovaných na třech rybnících: Kachním, Jakulském a rybníku Velebil u Nových Hradů. V hejnech je asi 1900 hus. "Nákaza se potvrdila při povinném vyšetřování drůbeže držené v izolaci v ochranných pásmech okolo již dříve vyhlášených ohnisek ptačí chřipky v katastrálních územích Byňov a Údolí u Nových Hradů," řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Veterináři prodlouží mimořádná opatření.

V chovu, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady, se ptačí chřipka prokázala letos poprvé 19. listopadu. Veterináři tam postupně utratili přes 2600 ptáků, hus a kachen. Nákazu tam zřejmě zavlekli volně žijící ptáci.

"Když to teď zlikvidují, tak žádná genetická rezerva české husy nebude. Nejdřív nám zabili první várku, to byli nakažení mladí chovní ptáci, teď zabijí rodiče a prarodiče. Zůstane nám zatím jedno hejno, kde je kolem 200 husí. To se nedá komentovat. Přitom husy nepadají, jsou krásné, zavřené, ale jsou holt pozitivní. Padesát let šlechtění žádnými penězi nevyčíslíte," řekl Zvonař.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala by bylo v případě Rybářství Nové Hrady obzvlášť náročné obnovit šlechtitelský chov. Obnovit šlechtitelský chov je obecně těžké, řekl ČTK. S čistými genetickými liniemi se podle něj neobchoduje a ze zahraničí je doplnit nelze. "Navíc na šlechtění jsou třeba minimálně tři linie a tomuto podniku po utracení zasažených hejn zbyde pouhá jedna linie, která se nyní prověřuje na přítomnost viru," doplnil Doležal.

Šlechtitelský chov představuje v hierarchii chovů drůbeže nejvýznamnější stupeň. "Z těchto chovů se líhnou ptáci určení do takzvaných prarodičovských a rodičovských chovů, ze kterých teprve vychází užitková drůbež na výkrm. Typ ptačí chřipky H5N1, který byl prokázán u hus ve šlechtitelském chovu Rybářství Nové Hrady, je vysoce patogenní a přes všechny snahy se bohužel nepodařilo zabránit přenosu zmíněného virového onemocnění do tohoto chovu. Agrární komora ČR proto upozorňuje chovatele, že by měly být striktně dodržovány zásady biologické bezpečnosti," doplnil Doležal.

Škody zatím firma nesčítala. Není jisté, zda bude chov pokračovat. "Jestli se to vůbec vyplatí, protože ekonomické náklady, které tam potom budou, jsou tak velké, že si myslím, že možná nebudeme schopni jako podnik to všechno utáhnout. Pokud bychom zachovali zaměstnance, to máte jenom tři miliony na mzdách, energie jenom na farmě půjde skoro o milion nahoru, a to nemluvím o krmení, které jde (cenově) nahoru, a dalších nákladech na provoz, na naftu. Zatím počkáme, jak dopadne to poslední hejno. Už teď je to na hraně, když nám půlku hejna vytloukli, a teď už nebude ani polovina, jenom nějaké torzo, které by zůstalo, tak nevím, jestli budeme pokračovat," komentoval Zvonař.

Ptáky utratí veterináři v úterý a ve středu. Dohodli se s hasiči, se situací seznámili hejtmana. Likvidace potrvá dva dny, protože ptáci jsou na třech místech a ve čtyřech halách. "Musí se dělat asanace celého prostředí, je to riziko, jak s covidem. Ten virus je přenosný na člověka, takže by mohli lidé onemocnět. Musíme zajistit všechna bezpečnostní pravidla, všichni lidi vstupují do ohniska nákazy," řekl dnes ČTK ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Zasahující musí mít respirátory FFP3, ochranné brýle i obleky. "Jedno hejno tam (nenakažené) zůstává, budeme dělat všechno pro to, aby se zachovalo," dodal Kouba.

Veterináři dnes potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky také v malochovu drůbeže na Strakonicku. V chovu ve vesnici Řečice, jež patří pod Blatnou, bylo 60 ptáků. V tříkilometrovém ochranném pásmu je i velkochov firmy Blatenská ryba.

V jižních Čechách se ptačí chřipka potvrdila předtím ještě v polovině listopadu, v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

V Evropě stále roste počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V ČR letos veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.

Témata: ptačí chřipka

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější